Het weer op Zakynthos

Als je een vakantie op Zakynthos gaat vieren dan krijg je te maken met het mediterrane klimaat dat bij dit eiland hoort. Dat betekent milde, maar relatief natte winters, een relatief kort voorjaar met vrij veel zon en vooral een heerlijke zonnige zomer vol zomerse temperaturen. Het aangename klimaat van Zakynthos is één van de sleutels tot het succes van Zakynthos als vakantiebestemming. Wie vanaf juni tot en met september naar Zakynthos die is vrijwel gegarandeerd van goed weer. Binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger wordt het klimaat van Zakynthos als een Csa klimaat gezien: een warm zeeklimaat met droge zomers.

Zonneschijn

Wie naar Zakynthos op vakantie gaat die zal het niet ontbreken aan zonneschijn. Vooral in de zomermaanden schijnt de zon uitbundig. Juli is met gemiddeld 13 zonne-uren per dag de zonnigste maand. Juni en augustus zijn met gemiddeld 12 uur per dag bijna net zo zonnig. Vaak blijft de bewolking in de zomer beperkt tot wat onschuldige wolkjes of sluierbewolking. Af en toe kan er wat zwaardere bewolking ontstaan, vooral als er onweer ontstaat. Dat kan weleens voorkomen. Vaak is een onweersbui kort van duur, waarna de lucht meestal snel weer opklaart.

Het weer op Zakynthos

Temperaturen

Het klimaat van Zakynthos zorgt voor milde winters en aangenaam warme zomers. In de winter ligt de gemiddelde maximumtemperatuur rond de 13 tot 18 graden Celsius. De minimumtemperatuur ligt gemiddeld tussen de 5 en 10 graden, waarbij het direct aan zee gemiddeld warmer is dan landinwaarts. Voor een wintervakantie is Zakynthos geen populaire bestemming. Voor het strand is het te fris en voor de wintersport is het veel te warm.

Vanaf maart/april gaat de temperatuur in stappen omhoog. Vanaf juni zijn zomerse temperaturen van 25 graden of hoger vrij normaal. In juli en augustus liggen de maximumtemperaturen zo rond de dertig graden Celsius. Het kan af en toe goed heet worden op Zakynthos. Denk daarbij aan middagtemperaturen die de 35 graden overschrijden of zelfs richting de veertig graden gaan. Gelukkig zijn dit soort hete dagen meer uitzondering dan regel.Neerslag

Wat weinigen zullen verwachten is dat er op Zakynthos gemiddeld meer neerslag valt dan in Nederland. Waar we in ons eigen kikkerlandje op ongeveer 700 tot 750 millimeter neerslag per jaar mogen rekenen, daar ligt de gemiddelde neerslagsom op Zakynthos rond de 950 millimeter. Daar kunnen lokaal wel verschillen voorkomen, omdat de regen niet evenredig verspreid over het eiland valt. Het heuvelachtige landschap zorgt ervoor dat het de regen soms wat meer boven een deel van het eiland kan blijven hangen.

In het geval van Zakynthos valt de neerslag vrijwel altijd in de vorm van regen. Het kan af en toe sneeuwen in de winter, maar een witte laag blijft vrij zeldzaam en blijft ook niet vaak liggen.

Het goede nieuws omtrent de neerslag op Zakynthos is dat veruit het grootste deel in het najaar en de winter valt. Vanaf oktober neemt de neerslag flink toe. In oktober, november, december en januari valt er ruim honderdvijftig millimeter neerslag per maand. Dat betekent dat deze vier maanden uiteindelijk goed zijn voor tweederde van de jaarlijkse neerslagsom. Februari en maart zijn ook nog vrij nat. In de voorjaarsmaand april zie je de hoeveelheid neerslag en het aantal dagen waarin er regen valt snel af. In mei is de kans op regen al gereduceerd tot ongeveer twee tot drie dagen per jaar. Sommige jaren heb je als toerist het geluk dat er bijna helemaal geen regen valt in mei, andere jaren kun je de pech hebben dat het wat vaker regent. In de zomer regent het amper.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Zakynthos zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Zakynthos. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk de klimaatinfo van Zakynthos

Het weer op Zakynthos