Vliegen naar Zakynthos

De manier om vanuit Nederland naar Zakynthos te reizen is per vliegtuig. Ja, je kunt in theorie ook met de auto of motor naar Zakynthos reizen, maar in de praktijk doet bijna niemand dat. Waarom zou je immers in twee dagen via de weg en met een veerboot reizen als je in een paar uur naar Zakynthos kunt vliegen? Via de weg moet je ongeveer drieduizend kilometer reizen en ben je exclusief alle pauzes en oponthoud minstens dertig uur onderweg. Hemelsbreed bedraagt de afstand tussen Zakynthos en Schiphol iets meer dan tweeduizend kilometer, die je met het vliegtuig in ongeveer drie uur aflegt.
Luchtvaartmaatschappijen

Er zijn twee luchtvaartmaatschappijen die rechtstreeks vanuit Nederland naar Zakynthos vliegen: Transavia en TUI fly. Beide maatschappijen vliegen vanaf Schiphol naar het internationale vliegveld van Zakynthos, daarnaast worden er vaak ook vluchten aangeboden vanaf regionale vliegvelden zoals Rotterdam en Eindhoven. Per seizoen kan het verschillen welke routes er wel en niet aangeboden worden, maar de vluchten vanaf Amsterdam zitten er eigenlijk altijd wel tussen.

Zakynthos is een typische zomerbestemming. Dat betekent dat de eerste vluchten naar Zakynthos rond eind april vertrekken en dat de laatste vluchten van het seizoen eind oktober vliegen. Omdat Zakynthos geen echte winterzonbestemming is, is het voor de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen niet rendabel om in het winterseizoen naar Zakynthos te vliegen. In de winter zijn er wel andere mogelijkheden om naar Zakynthos te vliegen, maar dan heb je altijd een overstap. Die is meestal in Athene.

In de zomer zijn er andere opties naast de rechtstreekse vluchten vanuit Nederland met TUI of Transavia. Er zijn meerdere routes mogelijk waarbij je met een overstap vliegt. Dat is misschien niet de meest ideale manier om baar Zakynthos te reizen, maar kan wel een goedkopere optie zijn op het moment dat de rechtstreekse vliegtickets duur zijn. Een andere mogelijkheid is om over de grens te kijken. Vanuit Nederland zijn de luchthavens in België en net over de grens in Duitsland vaak ook prima bereikbaar. Als dit qua afstand te doen is voor je dan kun je daar ook zeker even naar zoeken.

transavia

Vliegtickets boeken

Je kunt losse vliegtickets naar Zakynthos gemakkelijk online zoeken en boeken. Alle beschikbare tickets van zowel Transavia en TUI Fly kun je direct via hun eigen sites boeken. In het geval van Transavia zijn het de reguliere lijndiensten naar Zakynthos die als losse tickets te boeken zijn. Chartervluchten die ingezet worden voor reisorganisaties zijn niet via de Transavia-site te boeken.

Bekijk vliegtickets naar Zakynthos bij Transavia

Bekijk vliegtickets naar Zakynthos bij TUI Fly

Bagage en service

De tijd dat je gratis ruimbagage mee mocht nemen aan boord van vakantievluchten lijkt steeds verder achter ons te liggen, net als de tijd dat je gratis drankjes en maaltijden kreeg aan boord. Steeds meer luchtvaartmaatschappijen laten je voor dit soort zaken tegenwoordig betalen. Kijk bij het zoeken van een vliegticket daarom ook naar de meerprijs voor dit soort zaken. Vooral het boeken van ruimbagage lijkt een echte melkkoe geworden te zijn voor de vliegmaatschappijen. Daarnaast proberen ze de maximale gewichten en afmetingen van handbagage steeds verder te beperken, waardoor je bijna niet om het boeken van ruimbagage heen kunt.

Ook voor zaken als stoelreservering moet je vaak betalen. Meestal kun je vlak voor vertrek, als de online check-in opengesteld is, wel gratis een standaard stoel uitkiezen. Voor extra comfort, zoals meer beenruimte, een stoel voorin of een plek bij de nooduitgang moet je meestal bijbetalen.
De internationale luchthaven

Zakynthos telt één luchthaven: Zakynthos Dionysios Solomos Airport. Dit internationale vliegveld ligt in het zuidoosten van het eiland, nabij toeristenplaats Kalamaki. De hoofdstad, Zakynthos stad, ligt op ongeveer een kwartier tot twintig minuten rijden van de luchthaven.

Zakynthos Dionysios Solomos Airport is een vrij kleine luchthaven die op de drukste dagen geregeld met capaciteitsproblemen kampt in de terminal. Zelfs het recent openen van de nieuwe terminal heeft dat niet opgelost. Het vliegveld heeft één start- en landingsbaan. Jaarlijks verwerkt de luchthaven bijna twee miljoen passagiers. Hiervan is ongeveer 95 procent afkomstig van buiten Griekenland en ongeveer 5 procent is binnenlands vliegverkeer.

Na landing stap je via een trap uit het vliegtuig om vervolgens met de bus naar de terminal gebracht te worden. De luchthaven kent geen slurven om de passagiers rechtstreeks vanuit het vliegtuig de terminal in te laten lopen. Zodra je het terminalgebouw binnenkomt kun je je koffers en tassen van één van de twee bagagebanden halen. Daarna kun je via de douane (die zelden controleert) naar de aankomsthal. Daar zitten de balies van een paar grote autoverhuurders. Ook staat hier de lokale vertegenwoordiging op ‘hun’ toeristen te wachten. Als je een pakketreis geboekt hebt met transfer (dat is meestal zo) dan vertellen zij je bij welke bus of minibus je in mag stappen.

Zakynthos Dionysios Solomos Airport