Vervoer op Zakynthos

Als je een vakantie op Zakynthos viert dan kun je je beperken tot de directe omgeving van je accommodatie, maar leuker is het natuurlijk om wat meer van het eiland te zien. Dat kan op verschillende manieren. Zo zijn er taxi’s die je van A naar B kunnen brengen, bestaat er de mogelijkheid om te fietsen op Zakynthos en zijn er allerlei excursies die je kunt boeken. Sommige plekken kun je alleen maar met de boot bereiken, zoals het populaire Shipwreck Beach. De ultieme vrijheid heb je natuurlijk met een huurauto. Als je een auto ter beschikking hebt kun je vrijwel gaan en staan waar je wilt. De meeste accommodaties op Zakynthos bieden gratis parkeerplek aan of anders kun je je huurauto meestal gratis op straat parkeren.

Op deze pagina geven we informatie over de verschillende vervoersopties die je hebt op Zakynthos.
Transfer bij een pakketreis

Als je een pakketreis naar Zakynthos hebt geboekt dan zal in veel gevallen de transfer vanaf luchthaven Zakynthos Dionysios Solomos inbegrepen zijn. Of het vervoer tussen het vliegveld en de accommodatie daadwerkelijk inbegrepen is, kun je zien in je boekingsbevestiging en/of je reisbescheiden. Normaliter wacht de lokale vertegenwoordiging van de touroperator je op bij aankomst op Zakynthos en vertellen zij je met welke bus of eventueel taxi je nara je accommodatie gebracht zult worden. Meestal ontvang je op dat moment ook informatie over het eiland en je vakantie. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een huurauto te boeken voor je hele verblijf op Zakynthos. In dat geval kun je deze meteen op de luchthaven in ontvangst nemen, waarna je op eigen houtje naar je hotel, appartement of vakantiehuisje kunt reizen.

Transfer bij een pakketreis

Taxi's

Op Zakynthos rijden voldoende taxi’s, in ieder geval vanaf de luchthaven en in de toeristische plaatsen. Voor sommige ritten gelden vaste prijzen. Bij taxistandplaatsen hangen prijslijsten voor de meeste bestemmingen. Als er geen vaste prijs is, spreek dan een duidelijke prijs met de taxichauffeur af. Op die manier kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Waar er geen taxistandplaats is kun je bijvoorbeeld vanuit een taverna of café een taxi laten bellen. Omdat er niet altijd een taxi dichtbij beschikbaar is kan het voorkomen dat je iets langer moet wachten.

Taxi's

Bus

De bus leent zich prima om je te laten verplaatsen op Zakynthos als je geduld hebt. Het busnetwerk is goed en voor Griekse begrippen efficiënt. In het zomerseizoen wordt er in een redelijke frequentie gereden. De belangrijkste toeristenplaatsen en de verschillende stranden zijn dan uitstekend met de bus te bereiken. Het is niet zo dat er iedere tien minuten een bus rijdt. Kijk daarom goed naar de tijden op het bord bij de bushalte. Vraag eventueel om de meest actuele dienstregeling bij de buschauffeur of bij je accommodatie.

Buskaartjes koop je bij de buschauffeur. Zaken als dagkaarten, weekkaarten of OV-chipkaarten kennen ze niet op Zakynthos. Je betaalt met contant geld voor losse kaartjes, die iets minder dan twee euro per stuk kosten.

bus

Auto huren

Wat veel mensen doen die een vakantie op Zakynthos boeken is het huren van een auto. De meeste vrijheid heb je als een auto voor je hele verblijf op Zakynthos huurt. Als je een beetje afgelegen accommodatie op het eiland hebt dan zouden we hier altijd voor kiezen. Maar ook als je meer centraal gelegen zit is het handig om een huurauto ter beschikking te hebben. Je kunt het eiland dan in alle vrijheid verkennen.

Er zijn veel aanbieders van huurauto’s op Zakynthos. Vaak probeert men vooral op prijs te concurreren. Dit gaat niet zelden ten koste van de technische staat van de auto en/of van de dekking van de verzekering. Ook probeert men vaak door de verplichte afname van een volle tank brandstof tegen een te hoge prijs extra geld uit de zak van de toerist te kloppen. Er zijn autoverhuurders die er niet voor schuwen om auto’s van meer dan 10 jaar oud te verhuren. Kun je je voorstellen wat tien jaar intensief gebruik als huurauto doet met de onderhuidse techniek?

Wij gaan altijd voor zeker en huren onze auto bij Sunny Cars. Deze autoverhuurder werkt alleen samen met gerenommeerde verhuurders op Zakynthos. Je mag rekenen op een goede auto die volledig verzekerd is, zonder eigen risico. Kies je voor het Premium Pakket dan is de auto niet ouder dan 1 jaar of heeft niet meer dan 25.000 kilometer gereden.

Bekijk huurauto’s op Zakynthos bij Sunny Cars

Auto huren

Quad huren

Je ziet op Zakynthos enorm veel quads rondrijden. Er zijn tal van verhuurbedrijven die deze vierwielige motorvoertuigen aanbieden. Het ziet er allemaal leuk uit, zo’n stoere quad, maar wij zouden niet aanraden om deze te huren op Zakynthos. Er gebeuren relatief veel ongelukken met quads. Vaak zijn het eenzijdige ongelukken die veroorzaakt worden door glad wegdek, gaten in de weg, inschattingsfouten en overmoed. Quads zijn eigenlijk helemaal niet bedoeld voor op de openbare weg. Wij hebben het geregeld fout zien gaan, niet zelden met serieuze gevolgen voor de bestuurder en passagier. Lees bijvoorbeeld dit artikel maar.

Problemen die bij quads vaak voorkomen zijn de beroerde wegligging op asfalt, de beperkte remkracht en vaak onvoldoende vermogen als je bergop moet rijden. Wie ondanks onze waarschuwing toch nog een quad wil huren die kan in de toeristenplaatsen volop verhuurders vinden die je voor prijzen van pakweg 40 tot 70 euro per dag een quad meegeven. Je moet wel een rijbewijs hebben en meestal minimaal 21 jaar oud zijn.

Quad huren

Scooter huren

Wil je een scooter huren? Als je minstens het Am-rijbewijs hebt dan kan dat. Voor scooters geldt een beetje hetzelfde als voor quads dat scooterrijden op Zakynthos niet geheel zonder risico’s is. Met name het gladde wegdek wil voor problemen zorgen. Tijdens een regenbui is dit helemaal het geval. Scooters huur je op Zakynthos al vanaf 15 tot 20 euro per dag.

Scooter huren

Fiets huren

Nederlanders fietsen graag en dat kun je op Zakynthos ook gewoon doen. Er zitten een paar fietsverhuurders waar je verschillende soorten fietsen kunt huren. Je kunt normale fietsen huren, maar ook mountainbikes en e-bikes. Zo’n fiets met elektrische ondersteuning is ideaal voor de glooiende en soms ronduit bergachtige landschappen.

Fietsverhuurders zitten onder andere in Agios Sostis, Laganas en Tsilivi (Planos). De huurprijs voor een normale fiets ligt zo rond de tien tot vijftien euro per dag. Voor het dubbele kun je een e-bike huren.

Via Baja Bikes kun je je fiets op Zakynthos online reserveren.Rijden op Zakynthos

Het is niet lastig om op Zakynthos auto te rijden of je met een ander vervoermiddel zoals een scooter of quad over de weg te verplaatsen. Het is wel anders dan in Nederland of België. Je moet er rekening mee houden dat de wegen smaller, bochtiger en steiler kunnen zijn dan je in Nederland gewend bent. Sta er niet van te kijken als een doorgaande weg smaller is dan je zou verwachten. Niet zelden kunnen er op een plek geen twee auto’s elkaar passeren, waardoor het soms even passen en meten is. Onoverzichtelijke bochten en kruisingen komen ook geregeld voor op Zakynthos. Als laatste moeten we toch echt wel melden dat het wegdek niet overal zo goed van kwaliteit is als je zou willen. Beperkte budgetten voor onderhoud zijn hier vooral debet aan.

Als je deze intro leest dan zou je denken dat het vreselijk is om op Zakynthos te rijden. We zullen je geruststellen: dat is niet zo. Je zult echter wel altijd geconcentreerd moeten rijden om de kans op een fout met mogelijke gevolgen te voorkomen. Bochten afsnijden, niet goed opletten op kruisingen en te hard rijden zijn dingen die je op Zakynthos beter niet doet. Rijd voorzichtig, ook al doen de locals dat niet altijd. Als er eentje achter je kont hangt laat ze dan passeren of stoor je er niet aan. Laat je vooral niet opjagen.

De bewegwijzering is op Zakynthos over het algemeen prima. Toch kan het handig zijn om vooral op navigatiesoftware te vertrouwen. Tegenwoordig kun je met Google Maps uitstekend navigeren tijdens je vakantie.

Om auto te mogen rijden op Zakynthos is een geldig rijbewijs voldoende. Je hoeft geen internationaal rijbewijs te halen.

Rijden op Zakynthos