Vakantie op Zakynthos

Zakynthos is een heerlijke vakantiebestemming voor het zomerseizoen. Vanaf begin mei tot half oktober is het eiland levendig en geliefd onder toeristen. Vanaf half oktober tot het einde van april is er niet veel te beleven op Zakynthos. Goed om te weten voor Belgen die een vroege paasvakantie willen vieren of Nederlanders die tijdens hun herfstvakantie naar Zakynthos willen vliegen voor een zonvakantie. Valt deze vroeg (uiterlijk tweede week oktober) dan kun je nog geluk hebben qua weer en sfeer, maar vanaf de derde week oktober neemt de kans op onbestendig en koeler weer toe. Het klimaat van Zakynthos biedt droge warme zomers, maar op het moment dat het najaar echt aanbreekt dalen de temperaturen en nemen de regenkansen flink toe.

Regel jouw reis naar Zakynthos

Wil je een reis naar Zakynthos boeken? Wij hebben het je gemakkelijk gemaakt. Reisaanbieders, autoverhuurders, luchtvaartmaatschappijen die naar Zakynthos vliegen… alles wat je nodig hebt om jouw vakantie naar Zakynthos te boeken op één pagina. Regel in een paar kliks jouw reis naar Zakynthos.

✅ betrouwbare bedrijven
✅ gemakkelijk online te regelen
✅ kortingen worden direct verwerkt

regel je reis naar Zakynthos

Toerisme

Toeristisch gezien is Zakynthos de nummer vijf bestemming binnen de Griekse Eilanden. Kreta is de absolute nummer één, gevolgd door Rhodos, Corfu en Kos. Als je kijkt naar het aantal mensen dat per vliegtuig arriveert dan scoren Athene en Thessaloniki ook beter dan Zakynthos, maar dat zijn geen typische zomerzonbestemmingen. Op jaarbasis bezoeken meer dan een miljoen mensen Zakynthos als vakantiebestemming. Als je kijkt naar de grootte van het eiland (iets meer dan vierhonderd km2) dan mag je stellen dat Zakynthos het in verhouding erg goed doet.

Accommodaties

Het leuke van Zakynthos is misschien wel dat je hier uit zoveel verschillende soorten accommodaties kunt kiezen. Wil je overnachten in een groot hotel met veel entertainment en meerdere zwembaden? Dat dan prima op Zakynthos. Kies je liever voor een kleinschalige accommodatie waarbij er meer sprake is van een personal touch? Geen probleem, je hebt tal van leuke kleinschalige accommodaties en sfeervolle boutiquehotels op Zakynthos. Wil je graag de vrijheid van een appartement of de ruimte van een grotere vakantiewoning? Ook die zijn volop te vinden op dit prachtige Griekse eiland.

Prijzen

Zakynthos is een betaalbare bestemming als je kijkt naar de uitgaven ter plaatse. Zeker als je goed oplet waar je eet en drinkt kunnen je kosten tijdens je vakantie erg beperkt blijven. In hippe zaken en op A-locaties aan het water betaal je vaak wat meer, maar dit hoeft geen standaard regel te zijn. Over het algemeen is de concurrentie vrij groot wat de prijzen drukt. Naarmate je de toeristische centra verlaat en de authentieke dorpen opzoekt dalen de prijzen vaak alleen maar. Een lunch ruim onder de tien euro inclusief drankje of een avondmaal voor pakweg vijftien euro inclusief voorgerecht en soms ook nagerecht zijn dan goed mogelijk.

De prijzen voor de vakanties zelfs zijn erg afhankelijk van het reisseizoen en het moment van boeken. Tijdens schoolvakanties zoals de zomervakantie betaal je meer. Op het laatste moment een vakantie in augustus boeken kan duur uitpakken, terwijl een lastminute naar Zakynthos een paar weken later ineens wel aantrekkelijk geprijsd kan zijn. Mede door de prijspolitiek van touroperators, luchtvaartmaatschappijen en soms ook de accommodaties zijn vakanties tijdens de zomervakantie vaak relatief hoog geprijsd. Dat is jammer voor wie aan de schoolvakanties vastzit. Daartegenover zijn er voor de andere maanden vaak wel leuke aanbiedingen te vinden.

Waarom naar Zakynthos?

Wat zou iemand ertoe bewegen om juist voor Zakynthos als vakantiebestemming te kiezen? Wat maakt Zakynthos zo uniek dat je je vakantie hier zou vieren? De twee belangrijkste redenen om een vakantie naar Zakynthos te boeken zijn het aangename klimaat van Zakynthos en de net zo aangename Griekse sfeer die op het eiland heerst. Hier heb je het gevoel echt te gast te zijn en wordt je als toerist in de watten gelegd door de vriendelijke Grieken. Zij weten hoe belangrijk het vakantiegevoel is voor de bezoekers aan hun eiland en beseffen ook hoe erg ze het toerisme nodig hebben. Dit zorgt voor een hoog niveau van klantvriendelijkheid.

De stranden van Zakynthos zijn een andere belangrijke reden om juist hier je vakantie te vieren. Het eiland telt veel goede zandstranden en een aantal idyllische baaien. Het bekendste voorbeeld hiervan is natuurlijk het wereldberoemde Shipwreck Beach. Dit alleen via de zee bereikbare strand behoort tot de 10 mooiste stranden ter wereld. In het hoogseizoen komen er alleen al een paar duizend mensen per dag naar het op een klif gelegen uitkijkpunt dat je slechts een glimp van het strand laat zien.

Zakynthos is een betaalbare bestemming. Zowel de pakketreizen er naartoe als de uitgaven ter plaatse zijn voor redelijk wat mensen te behappen. Daar krijgen ze een fijne vakantie voor terug met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wie een beetje op de centen wil letten die kan er lekker en goedkoop eten. Koele drankjes bij de vele supermarktjes zijn prima betaalbaar en ook wie op een terras wil zitten die zal zelden schrikken van de rekening.

Badplaatsen

Meer dan negentig procent van alle toeristen die een vakantie naar Zakynthos boekt die verblijft in één van de badplaatsen. Die liggen op Zakynthos langs de zuidkust en de oostkust. De meeste hotels op Zakynthos vind je hier. In het westen kun je wel een aantal mooi gelegen stranden bezoeken, maar hier vind je geen badplaatsen.

In het geval van Zakynthos maakt het best veel uit of je nou aan de zuidkust zit of je vakantie aan de oostkust viert. Dat komt omdat de Baai van Laganas het broedgebied van de onechte karetschildpad (caretta caretta) is. Deze dikkopschildpad komt hier in de zomermaanden nesten maken op de stranden. Vanwege de beschermde status van deze zeeschildpadden zijn er restricties op de stranden die hier liggen. Ook het water in de baai is aan regels onderhavig. Het is een beschermd natuurgebied waar snelheidsbeperkingen gelden. Hierdoor kunnen er aan bepaalde watersporten niet gedaan worden. Een aantal stranden is vanaf zonsondergang tot 7:00 uur in de ochtend niet toegankelijk voor het publiek.

Badplaatsen die aan de Baai van Laganas liggen zijn Laganas, Kalamaki, Agios Sostis en Keri Beach. Geliefde badplaatsen die aan de oostkust te vinden zijn, zijn Argassi, Planos/Tsilivi, Alykanas en Alykes.

Vakantie naar Zakynthos boeken

Er zijn veel verschillende touroperators en dealsites waar je een vakantie naar Zakynthos kunt boeken. De meeste aanbieders richten zich op het massatoerisme, maar er zijn ook reisorganisaties die kleinschalige accommodaties aanbieden die niet in de drukkere badplaatsen liggen. Die richten zich meer op de bezoekers die vooral op zoek zijn naar de authentieke kant van Griekenland en in dit geval specifiek Zakynthos. Een leuke reisorganisatie met kleinschalige unieke adresjes is Eliza was here.

Voor de meest geboekte bestemmingen op Zakynthos kun je terecht bij reisorganisaties zoals TUI, Sunweb en Corendon. Deze aanbieders hebben een ruim aanbod van vakanties naar Zakynthos. Ze hebben eigen vertegenwoordiging op het eiland en zijn aangesloten bij het SGR.Ionische Eilanden

Zakynthos behoort tot de Ionische Eilanden. Deze eilandengroep strekt zich uit ten westen van het Griekse vasteland tot aan de kust voor Albanië. Tot deze eilanden behoren de zeven grootste eilanden Corfu, Ithaka, Kefalonia, Kythira, Lefkas, Paxi en Zakynthos. Qua cultuur en geschiedenis zie je dat de Ionische Eilanden anders zijn dan de eilandengroepen die ten oosten van het vasteland van Griekenland liggen. Het grootste verschil is dat de Ionische Eilanden weinig invloed gehad hebben van Ottomaanse Rijk en juist wel van de Venetianen. Zakynthos behoorde net als de andere Ionische Eilanden toe tot de republiek Venetië, dat tot de komst van de Fransen onder leiding van Napoleon een vrij machtige staat waren binnen Europa.

Je ziet op Zakynthos geen moskeeën of andere islamitische gebouwen. Wel zie je op sommige plekken nog de Venetiaanse bouwstijl terug. De aardbevingen die in 1953 veel gebouwen op Zakynthos verwoestten hebben ervoor gezorgd dat veel van deze bouwwerken inmiddels verdwenen zijn.

Op de Ionische Eilanden die je veel invloeden van de Italiaanse keuken terug. Denk hierbij aan het toepassen van tomatensaus in gerechten en het gebruik van pasta als bijgerecht. Wat verder opvalt is hoe groen de Ionische Eilanden zijn. Het mediterrane klimaat dat hier heerst zorgt voor voldoende regenval om de vruchtbare grond van veel groen te voorzien. In het geval van Zakynthos valt vooral de hoeveelheid en verscheidenheid aan bloemen op. Het heeft het eiland de bijnaam ‘Il Fiore di Levante’ opgeleverd: ‘Bloem van het Oosten’. De naam Levante zie je op verschillende manieren terug, bijvoorbeeld op de grote veerboten die vanaf Zakynthos stad richting het Griekse vasteland varen.

Ionische Eilanden

Zakynthos met kinderen

Wil je met kinderen op vakantie? Dan behoort Zakynthos tot de leukste bestemmingen in Europa. Denk aan geweldige stranden met rustig kabbelend water, goede voorzieningen voor kinderen bij de hotels, een korte reistijd en een aantal excursies die ook voor jonge kinderen nog leuk te doen zijn. In de winkels kun je volop luiers en babyvoeding kopen als je met een baby op vakantie naar Zakynthos gaat. Veel accommodaties zijn erop berekend dat je met kinderen naar Zakynthos komt. Denk aan speciale familiekamers, kinderzwembaden, kinderstoelen in restaurants en een aanbod bij de buffetten waarbij er ook met de smaak van kinderen rekening gehouden wordt.

Zakynthos met kinderen

Eten en drinken

De inwendige mens mag op vakantie zeker goed verwend worden. Dat is op Zakynthos geen enkel probleem. Er is een ruim aanbod van plekken waar je prima kunt eten en ook op het gebied van drankjes heb je alle keuze. Heb je zin in een heerlijk koel biertje? Lokale merken zoals Mythos, Alpha en Fix worden vaak in bevroren glazen geserveerd, waardoor het bier net wat langer koel blijft tijdens warme zomerdagen. Heb je zin in een alcoholvrij biertje? Ook dat kun je op steeds meer plekken op Zakynthos bestellen. Voor wijnliefhebbers is er de keuze uit Griekse wijnen of geïmporteerde wijnen. De huiswijnen, die je ook per glas kunt bestellen, zijn vaak afkomstig van het Griekse vasteland.

Op het gebied van frisdrank kun je het gewoonlijke aanbod verwachten zoals je het op veel bestemmingen ziet. Leuk is dat je regelmatig ook kunt kiezen voor lokale ijsthee, cola of sinas. Zakynthos telt vrij veel supermarktjes en toeristenwinkels waar je koele drankjes kunt kopen. Die zijn opvallend vriendelijk geprijsd, zeker als je kiest voor de gangbare merken. Als je gekoelde flessen mineraalwater wilt kopen dan is het relatief veel voordeliger om flessen van anderhalve liter te kopen dan de veelgebruikte halve literflessen. Dat geldt ook voor mineraalwater in restaurants.

In Griekenland eet je Grieks, toch? Dat zou je wel verwachten. Toch is slechts een beperkt deel van de menukaart echt Grieks en een nog kleiner deel van de gerechten mag je toewijzen als een lokaal gerecht van de Ionische Eilanden. Het gros van de eetgelegenheden richt zich op de smaak en wensen van de toeristen. En dat is niet vreemd, als je beseft dat er iets meer dan veertigduizend mensen echt woonachtig zijn op Zakynthos, die misschien gemiddeld eens per maand uit gaan eten, terwijl er in het hoogseizoen dagelijks tienduizenden monden gevuld moeten worden. De verhouding toeristen – lokale bewoners is daarom dermate scheef dat het eigenlijk vanzelfsprekend is dat de restauranthouders zich vooral op de toeristen richten. Dat betekent dat je naast Griekse gerechten zoals souvlaki, stifado en gyros veel Italiaanse zaken zoals pizza en pasta op de menukaarten ziet prijken, maar ook lekkernijen uit andere mediterrane keukens en vooral in de badplaatsen opvallend veel Mexicaanse gerechten.

Zakynthos in de winter?

Mensen vragen weleens of Zakynthos een goede winterzonbestemming is. Als je het eiland echt als strandbestemming wilt bezoeken dan moet je de winterperiode uit je hoofd zetten. Daarvoor is het in de winter te koel en te nat op Zakynthos. Wil je echter genieten van de natuur en het authentieke deel van het eiland, dan zou je een wintervakantie op Zakynthos kunnen overwegen. Waar je dan, behalve het mindere weer, zeker rekening mee moet houden is dat veel restaurants en accommodaties op Zakynthos in die periode gesloten zijn. Er zijn dan ook geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Zakynthos.