Zakynthos Stad

Het eiland Zakynthos telt slechts één stad en die heet ook Zakynthos. Om verwarring te voorkomen wordt de benaming ‘Stad’ toegevoegd. In het Engels wordt natuurlijk ‘City’ gebruikt. Wat ook wel gebeurd is dat men de stad Zante noemt. Dat is eigenlijk de oude Italiaanse naam die voor het eiland (en dus ook de stad) gebruikt werd. Door Zante te gebruiken voor Zakynthos Stad is meteen duidelijk dat je het over de plaats en niet over het eiland hebt. De naam Chora zul je onder de Grieken ook horen. Dit is een naam die in het Grieks gebruikt wordt voor een centrale plaats oftewel een hoofdstad.

De stad ligt aan de oostelijke kust van Zakynthos. Ongeveer een derde van alle inwoners van het eiland woont in of rond de stad. Die verhouding is redelijk stabiel, mede omdat de stad weinig groeimogelijkheden heeft. Vanwege het aardbevingsgevaar zie je geen echte hoogbouw hier. Over het algemeen gaan de gebouwen hier niet hoger dan pakweg zes tot maximaal zeven verdiepingen. De haven van de stad is de belangrijkste haven van het eiland. Hier arriveren en vertrekken de veerboten van/naar Kyllini op de Peloponnesos en een aantal eilanden zoals Kefalonia, en Ithaki. Aan de promenade die langs het water loopt liggen de jachten die Zakynthos bezoeken. Sommige van deze luxe vaartuigen hebben een waarde die oploopt tot tientallen miljoenen euro’s.
Dat Zante een echte stad is merk je aan de bedrijvigheid en verkeersdrukte waar je hier mee te maken krijgt. Het is ook de enige plek op het eiland waar er vrijwel dagelijks parkeerproblemen zijn. Het hangt er daarbij wel vanaf op welk tijdstip je je auto wilt parkeren. Een commerciële betaalde parkeerplaats moet uitkomst bieden. De meeste Grieken rijden eerder een paar extra rondjes om een gratis plek te zoeken dan dat ze betalen om te parkeren.

Als toerist is Zakynthos Stad vooral interessant omdat je het gevoel hebt dat je hier in het echte leven terecht gekomen bent in plaats van in een toeristendorp waar alles om de vakantievierders gaat. In de straat die parallel loopt met de waterkant vind je echte winkels waar je de laatste mode kunt aanschaffen of allerlei dagelijkse benodigdheden kunt kopen. Daarnaast is dit de enige plaats op het eiland waar je meerdere musea aantreft zoals het Byzantijnse museum dat aan het geliefde Dionysios Solomos plein staat. Dit plein mag je als het hart van de stad beschouwen. Het is de meest gefotografeerde plek van Zakynthos Stad. Je vindt hier een aantal terrassen, het standbeeld van Dionysios Solomos en de Agios Nikolaos tou Molou-kerk.