Volimes

Je bent op vakantie op Zakynthos en wilt een traditioneel Grieks dorp bezoeken? Dan zou je Volimes moeten bezoeken. Nou horen we de Zakynthos-kenners al bijna protesteren. Want wat niet te ontkennen valt is het dorp tegenwoordig vooral ingezet heeft op het toerisme. Maar is dat tegenwoordig geen traditie in Griekenland? Is het voor een bestemming waarbij het toerisme inmiddels de nummer één bron van inkomsten is juist raar als je je niet op het toerisme zou richten? De vakantiegangers zijn immers de mensen die de economie in stand houden en ervoor zorgen dat er keiharde valuta naar Zakynthos komt.

In Volimes is dit te zien aan de verschillende shops met lokale producten, handgemaakte souvenirs en andere handelswaar. Een deel van deze spullen komt echt uit de directe regio. Maar eerlijk is eerlijk, er wordt ook het nodige aangeboden dat van elders in Griekenland kom of zelfs in het buitenland geproduceerd is. Want ook voor de Grieken is arbeid steeds duurder, waardoor ze meer in het buitenland laten maken. Het hangt er vanaf van welke kant je het dorp binnenkomt hoe toeristisch het lijkt.Volimes heeft echter nog een ander gezicht. Zo bestaat Volimes uit het lager gelegen Kato Volimes en het hoger gelegen Ano Volimes. In het hogere deel van het dorp, op een hoogte van ongeveer 480 meter, is er van toerisme of handel niets meer zichtbaar. Hier woont een klein deel van de nog maar ongeveer vijfhonderd inwoners die Volimes telt. De mensen die hier wonen hebben het mooiste uitzicht op de prachtige omgeving. Ook in Kato Volimes is er een groot deel dat misschien wel authentieker is dan veel andere dorpen op Zakynthos. Hier hoor je geiten, honden, katten, kippen en hanen. Sterker nog: hier zie je de kippen door de straten lopen. De huizen zijn hier niet ‘opgepoetst’ voor de toeristen. Nee, dit is Zakynthos in zijn meest pure vorm. Dat betekent helaas ook leegstand omdat men naar het zuiden of oosten van het eiland trekt, waar banen te vinden zijn in het toerisme. Vooral de jongeren trekken weg uit dit soort dorpen of zelfs weg van het eiland. Een deel van de woningen is niet alleen onbewoond, maar ook onbewoonbaar. Soms is dat het gevolg van de aardbeving die het eiland in 1953 zwaar trof.

Van oorsprong is Volimes een boerendorp dat vooral leefde van landbouw en veeteelt. Er stonden meerdere windmolens waar het graan vermalen werd tot meel. Er zijn nog maar weinig van deze traditionele molens over. Er staat nog een ruïne van een molen in Ano Volimes. In het nabijgelegen Askos staat nog een molen die intact is. Deze is onderdeel van restaurant The Old Windmill.