Pórto Vrómi

Aan de westkust van Zakynthos ligt Pórto Vrómi. Eigenlijk is het niet meer dan een tien meter breed zandstrand waaraan een eenvoudige strandbar te vinden is. De combinatie van ligging en het felle blauwe water maken van Pórto Vrómi een aangename plek. Voor velen is Pórto Vrómi het opstappunt om met de boot naar Shipwreck Beach te gaan. Dat icoon ligt op slechts enkele kilometers varen vanaf Pórto Vrómi. Je kunt aan een georganiseerde boottocht deelnemen, maar je kunt hier ook een bootje huren en zelf gaan varen.

Een van de mooiste plekken om Pórto Vrómi te bekijken is vanaf hogere hoogte. Daarvoor is restaurant Aeras perfect gelegen. Dit restaurant ligt ongeveer halverwege de zuidelijke toegangsweg naar Pórto Vrómi. Wat je vanaf de straatkant niet direct ziet is dat je van hieruit de baai met het strand heel mooi kunt zien liggen. En uit eigen ervaring mogen we zeggen dat het eten er zeker niet tegenvalt. Ga voor het mooiste uitzicht rond lunchtijd. Als je later gaat krijg je te maken met tegenlicht.
De zee lijkt van bovenaf veel blauwer dan wanneer je daadwerkelijk in Pórto Vrómi. Dat komt omdat de invalshoek van het zonlicht en de kijkhoek van belang is bij de visuele interpretatie van het zeewater. Hoe groter de hoek is, des te feller blauw de zee lijkt.

Een bijzonder detail over Pórto Vrómi is dat Maria Magdalena op haarweg naar Rome hier in Pórto Vrómi aan land gekomen zou zijn. Het is een legende die in diverse reisgidsen vermeld staat, maar waar niet veel over terug te vinden is. De vraag is daarom hoe accuraat deze informatie is.