Laganas

Grote neonreclames, keiharde muziek in de avonduren, ontblote bovenlijven in de kroegen en een aaneenschakeling van vertier in allerlei vormen. Denk aan stripclubs, discotheken, kermisattracties, Griekse avonden, live voetbalwedstrijden kijken onder het genot van ‘pints of lager’ en meer. Dat is de eerste indruk die Laganas je geeft, want je rijdt vrijwel vanzelf ‘The Strip’ op zodra je het dorp binnenkomt. De naam alleen zegt al genoeg: The Strip. Een verwijzing naar Las Vegas waar de lichten nooit uitgaan en er altijd levendigheid is. Dat is in Laganas ook zo. Althans, vanaf het moment dat de eerste vliegtuigen met toeristen landen zo rond het begin van mei tot het moment dat de laatste vakantieganger het eiland weer verlaat, zo ergens aan het einde van oktober. Tegen die tijd is het eigenlijk al een stuk rustiger. De echt drukke maanden zijn juni, juli, augustus en september. Vooral hartje zomer kan het echt druk zijn in de grootste badplaats van het eiland Zakynthos.

Sodom en Gomorra

Misschien schrikt de introductie je af, misschien juist niet. Mogelijk denk je wel van ‘daar moet ik zijn’ als je Laganas omschreven ziet worden als het Sodom en Gomorra van Zakynthos. Het is voor wie van uitgaan houdt absoluut de plek waar je moet zijn. Sterker nog, als je serieus op stap wilt op Zakynthos die komt bijna vanzelf in Laganas terecht.

Voor wie alle drukte wat minder ‘moet’ kan Laganas ook een prima vakantiebestemming zijn. Het is immers niet voor niets dat hier een badplaats ontstaan is. Het strand van Laganas ligt aan de fraaie Baai van Laganas waar de onechte karetschildpad (caretta caretta) broedt. Helaas worden er ook nesten met eieren op het strand van Laganas gelegd. Het woordje ‘helaas’ moeten we gebruiken omdat een strand waar veel mensen komen en waar in de nacht veel onnatuurlijk licht achter het strand te zien is, potentieel gevaarlijk is voor de jonge zeeschildpadjes. Niet voor niets dat men probeert om toeristen meer naar andere plekken dan Laganas te sturen.Het strand van Laganas bestaat vooral uit vrij fijn zand. Het ligt aan de zuidoostelijke kant van het eiland. De zee is hier kalm en wordt slechts geleidelijk dieper. Langs het strand vind je volop horeca waar je eten, snacks en drinken kunt bestellen. Dit zijn tevens de plekken waar je naar het toilet kunt als je die behoefte hebt. Watersporten zijn uit de boze in de zee bij Laganas. Dit is ter bescherming van de karetschildpadden die hier volop in de zee voorkomen. Gemotoriseerde watersporten, zeker met hoge snelheden, hebben vaak fatale gevolgen voor deze bijzondere reptielen. Het water voor Laganas behoort tot een beschermd natuurgebied waaraan strikte regels hangen over hoe je je daar moet gedragen.

Qua horeca hoef je in Laganas weinig authentieks te verwachten. Alle restaurants, inclusief die ‘traditional Greek food’ aanbieden, zijn volledig gericht op toeristen en hun smaak. Naast de Griekse keuken wordt er van alles aangeboden om het de gasten naar de culinaire zin te maken. Natuurlijk vrij veel Italiaans (vooral pizza en spaghetti), maar ook opvallend veel Mexicaans. Uiteraard ontbreken allerlei hamburgers, steaks en natuurlijk voor de kinderen de kipnuggets niet. Laganas is de enige plaats op Zakynthos waar je een McDonalds vindt. Deze vestiging van de fastfoodgigant is in het zomerseizoen 24 uur per dag geopend. En geloof ons, je zult hier ieder uur van de dag klanten zien.