Kalamaki

Kalamaki is een geliefde badplaats in het zuiden van het eiland Zakynthos. Het dorp grenst aan de grotere badplaats Laganas en ligt aan de Baai van Laganas. In sommige opzichten lijken Kalamaki en Laganas wel op elkaar, maar er zijn toch wel een aantal duidelijke verschillen. Zo kent Kalamaki niet zo’n heftig uitgaansleven zoals Laganas dat wel kent. Dat maakt van Kalamaki een allemansvriend waar mensen van alle leeftijden graag komen. Kalamaki wordt vaak kindvriendelijk genoemd, wat mede komt door het aangename zandstrand dat zeer geleidelijk afloopt. Je kunt een aardig stuk de zee in gaan voordat je in dieper water terecht komt.

De stranden van Kalamaki behoren tot het broedgebied van de onechte karetschildpad. Deze schildpaddensoort, waarvan de volwassen exemplaren meer dan een meter lang kunnen worden, komt tussen mei en augustus aan land in de Baai van Laganas om eieren te leggen. De nesten zijn kwetsbaar en worden daardoor zoveel mogelijk beschermd. Je mag daarom vanaf zonsondergang tot 7:00 uur in de ochtend niet op de stranden komen. Dat is omdat de schildpadden hun eieren in het donker komen leggen. De jonge schildpadjes komen normaliter ook uit als het donker is. Je mag op het strand ook geen eigen parasol meenemen en die in het zand prikken. Stel je voor dat je per ongeluk een ei zou raken. De nesten worden door vrijwilligers gemarkeerd met houten rekjes. Zij brengen ook lage hekjes met doeken aan. Dat doen ze aan drie kanten om een nest met een opening naar de zee. Dat is om te voorkomen dat de jonge schildpadjes die net uit hun ei komen gedesoriënteerd raken door omgevingslicht. Hun instinct stuurt ze naar het licht toe: de weerkaatsing van maanlicht in het zeewater.De accommodaties staan in Kalamaki vooral langs de weg tussen Kalamaki en Laganas. Er staan een beperkt aantal hotels en appartementen an het strand. Die zijn vaak niet hoger dan enkele verdiepingen. Serieuze hoogbouw komt sowieso weinig voor op Zakynthos. Het aardbevingsgevaar zal daar een belangrijke reden voor zijn. Het gros van de gebouwen in Kalamata is bedoeld voor het toerisme. Naast de hotels en appartementen zie je vooral horecagelegenheden, winkels (vooral supermarktjes en souvenirzaken), excursieverkopers en autoverhuurders. Echte woningen waar mensen wonen staan er niet zo veel. In de winterperiode maakt Kalamaki dan ook een uitgestorven indruk.

Kalamaki ligt vlak bij het vliegveld. Met de auto is het gemiddeld vijf tot tien minuten rijden naar de terminal. Het begin van de landingsban ligt direct ten zuidwesten van het dorp. Een prima plek om vliegtuigen te spotten. Die komen meestal vanaf de zee over de Baai van Laganas aangevlogen en landen dan op de relatief korte landingsbaan van het internationale vliegveld van Zakynthos. De mooiste plek om de vliegtuigen te zien landen is vanaf het dakterras van Airport Café.