Gyri

In de bergen van Zakynthos ligt het dorpje Gyri, dat ook wel als Giri geschreven wordt. Laten we maar meteen met de spreekwoordelijke deur in huis vallen door te melden dat Gyri (nog?) niet ten prooi is gevallen aan het toerisme. Het dorp ligt net geïsoleerd genoeg om buiten bereik van de excursies te blijven waarbij er een rondje over het eiland gemaakt wordt. De gangbare routes over het eiland voeren je niet langs Gyri. Je moet er bewust voor kiezen om hier naartoe te rijden. En dat doen gelukkig niet zoveel mensen. Dit zorgt ervoor dat Gyri een onbedorvenheid heeft die het dorp een vermelding heeft bezorgd op de website www.mooistedorpjes.nl als één van de mooiste dorpen van het eiland Zakynthos.

Wat maakt Gyri zo uniek? Het belangrijkste is dat dit een van de weinige plekken is die je nog echt authentiek mag noemen op dit eiland. Het is niet of amper aangepast op toeristen. Je mag van het enige café in Gyri misschien wel zeggen dat deze er voor de toeristen is. Het is meteen ook een soort van museum en de tuin met het bescheiden dakterras lenen zich prima voor mooie foto’s om te delen op social media. Het geeft echter nooit de schreeuwerigheid die je elders wel ziet.Als je Gyri met de huurauto, quad of scooter gaat bezoeken dan is de oostelijke aanrijroute de mooiste. Onderweg krijg je een paar keer te maken met een fraai uitzicht. Wees wel voorbereid op bochtige en soms aardig steile wegen. Je zult onderweg een aantal keren een haarspeldbocht tegenkomen. In het dorp zelf is de doorgaande hoofdweg op veel plekken breed genoeg voor slechts één auto. Op het moment dat je een tegenligger hebt, wordt het even manoeuvreren.

Mooiste dorpjes op Zakynthos

Gyri is door de populaire website www.mooistedorpjes.nl uitgeroepen tot één van de mooiste dorpjes op het eiland Zakynthos. De site schrijft onder andere “Op het moment dat ik Gyri binnengereden kom krijg ik jubeltenen. Dit is een dorp waar ik naar op zoek was.”

Bekijk Gyri op mooistedorpjes.nl