Gerakas Beach

Een erg geliefd strand op het Vasilikos schiereiland is Gerakas Beach. Het lange zandstrand is op zich al de moeite waard, maar de aanwezigheid van de onechte Caretta Caretta schildpadden maakt Gerakas Beach extra speciaal. Als het goed is zie je de schildpadden zelf niet. Die komen ’s nachts aan wal om hun eieren te leggen. Je ziet de nesten met schildpadeieren afgebakend zijn door middel van touwen en hekjes. Voor de nesten liggen stenen met de datum dat de eieren ontdekt zijn. Dat is meestal de dag nadat de schildpad de eieren in het zand begraven heeft. De Loggerhead schildpadden (zo worden ze ook genoemd) zijn een bedreigde diersoort. Vandaar dat de medewerkers van het Marine Park hun best doen om deze bijzonder dieren zoveel mogelijk te beschermen.

Je mag het strand alleen betreden tussen zonsopkomst en zonsondergang. Dat is omdat de schildpadden normaliter tijdens het duister het strand opkomen. Het laatste wat je wilt is dat mensen dit proces verstoren. De eieren komen ook uit op het moment dat het donker is. Dat geeft de jonge schildpadjes de beste kans om te overleven. Ze kunnen dan ongestoord hun weg zoeken naar het water met de maan vaak als kompas. Als de eieren onverhoopt toch overdag uit beginnen te komen dan zijn er een aantal regels waar je je als toeschouwer aan dient te houden om te voorkomen dat de tocht naar de zee verstoord wordt. Het mooiste zou zijn als alle mensen uit de buurt zouden blijven. Dat is echter een utopie.

Nog even over het strand. Een hek geeft het begin aan van de zone waar je in het donker niet meer mag komen. Parkeren mag daar ook niet. Dat kan op het grote parkeerterrein dat ongeveer honderd meter terug ligt. Daar kun je gratis parkeren met je huurauto, quad of scooter. Het is een onverhard terrein dat prima berijdbaar is.Aan de overkant van de parking zitten enkele horecagelegenheden waar je terecht kunt om te eten of te drinken. Hier zit ook de schildpaddenopvang waar zwakke schildpadden verzorgd worden en op krachten kunnen komen. Het strand zelf ligt in baai en bestaat hoofdzakelijk uit goudgeel zand. Er zijn een paar delen die van grotere keien voorzien zijn. Het strand is zowel via een trap als via een houten pad zonder treden te bereiken. Op Gerakas Beach kun je strandbedden met parasols huren. Je mag hier wel met een eigen handdoekje op het zand gaan liggen. Je mag echter geen eigen parasols in het zand prikken.

Gerakas Beach ligt aan het einde van het schiereiland Vasilikos. De tocht vanaf Zakynthos Stad, Kalamali of Laganas is ongeveer 16 tot 22 kilometer land. De smallere kronkelige weg zorgt voor een rijtijd van om en nabij een half uur. Op drukke dagen in het hoogseizoen kan dit langer zijn.