Exo Chora

Velen zouden het dorp Exo Chora waarschijnlijk doorkruisen zonder te stoppen, als er geen tweeduizend jaar oude olijfboom zou staan. Op het moment dat je het dorp vanuit zuidelijke richting binnen komt rijden valt deze enorme olijfboom direct op. Vanuit noordelijke richting staat hij achter een rij met veel jongere exemplaren, waardoor je er zomaar voorbij zou kunnen rijden. Bij de boom staat een donatiebox waar je geld in kunt stoppen. De opbrengsten zouden ten goede moeten komen aan de boom. Daarnaast is er ook nog een man die ineens tevoorschijn komt zodra toeristenbussen in Exo Chora arriveren. Hij gaat voor de olijfboom op zijn mondharmonica spelen met als doel om fooien te krijgen. Zodra de toeristen de bus instappen, verdwijnt de man weer.

Exo Chora

Hoewel de dimensies van de olijfboom enorm zijn, is dit niet de oudste olijfboom van Zakynthos. Die staat in het noorden van het eiland, in het dorp Elies. Daar staan een aantal olijfbomen die ongeveer drieduizend jaar oud zijn. Een heel millennium ouder dan de boom in Exo Chora, dus. Naast de oude olijfboom staat een oorlogsmonument.

Misschien wel net zo indrukwekkend als de oude olijfboom is de oude plataan die aan de andere kant van de weg staat. Deze eeuwenoude boom is zo groot dat hij vrijwel het hele plein van een aangename schaduw voorziet op warme zonnige dagen. Dit is de plek waar de hoofdzakelijk mannelijke dorpsbewoners de toeristen gadeslaan die zich onder en rond de olijfboom (laten) fotograferen. Ondertussen bespreken zij het wel en wee van dorpsgenoten.

De plataan ontneemt grotendeels het uitzicht op de kerk van het dorp: de Agios Nikolaos kerk. Deze Grieks-orthodoxe kerk is niet het enige religieuze gebouw dat gewijd is aan de heilige Nicolaas van Myra.

Wie wil die kan olijfolie of souvenirs kopen bij de lokale ondernemers. Bij de plaatselijke taverna kun je je dorst laten lessen of je honger laten stillen.