Elies

Op het moment dat je het in het noorden van Zakynthos gelegen Elies binnenrijdt, denk je dat je in een ghost town terecht gekomen bent. Het is al geen groot dorp, maar de meeste panden die langs de hoofdweg lijken te staan zijn onbewoond en in een enkel geval onbewoonbaar in de huidige staat. Centraal in Elies wordt daardoor de aandacht getrokken door een kleine maker van olijfolie: Elies Olive Press.

Elies

Elies betekent olijven. Die naam heeft deze streek gekregen vanwege de olijfbomen die hier al duizenden jaren staan. Tegenwoordig kun je hier nog olijfbomen zien die ongeveer drieduizend jaar oud zijn en nog steeds geven deze bomen olijven. Vroeger waren hier meer dan tien families die ieder hun eigen olijfbomen hadden, maar ook ieder hun eigen olijfpers. Voorheen waren dat nog olijfpersen met stenen, die je in het olijfpersmuseum in net zuiden van Zakynthos kunt zien.

Elies Olive Press is een familiebedrijf dat zich sinds 1976 bezighoudt met de productie van olijfolie van hoge kwaliteit. Naast de traditionele olijfolie maken ze ook olijfolie met allerlei smaken. Zelf zijn wij helemaal weg van hun olijfolie met sinaasappel. De sinaasappels worden direct met de olijven meegeperst, wat de olie een unieke smaakbeleving geeft. Tijdens onze eerste kennismaking met deze olijfoliemakers hebben we meteen verschillende soorten mee naar huis genomen.

Elies Olive Press

Voor wie op zoek gaat naar Elies Traditional Park hebben we slecht nieuws. De laatste keer dat we op Zakynthos waren, was dit openluchtmuseum dicht. En dan bedoelen we voorgoed. Wie op een website of in een reisgids Elies Park als bezienswaardigheid ziet staan en denkt ‘daar willen we heen’ die moeten we teleurstellen.