Dafni Beach

Het vrij geïsoleerd gelegen Dafni Beach behoort tot de meest geliefde stranden van Zakynthos. Het is één van de zogenaamde ‘nesting beaches’, waar de onechte karetschildpad (caretta caretta) haar eieren komt leggen. Dafni Beach behoort hiermee tot een select gezelschap van vijf voor het publiek toegankelijke stranden waar je in het broedseizoen schildpadnesten kunt zien. Correctie: waar je kunt zien waar de nesten zich bevinden, want de onechte karetschildpad begraaft de ronde eieren in het zand. Eerst graaft het vrouwtje met haar achterpoten een nest, daarna legt ze haar eieren in de kuil en bedekt het nest door middel van de achterpoten weer met zand. Het is een zware klus voor deze fraaie zeeschildpad. Om de nesten te beschermen tegen de mens, worden er houten rekjes geplaatst op de plekken waar de nesten zich bevinden. Je ziet deze rekjes vanaf mei, als de eerste eieren gelegd worden, tot en met oktober, als de laatste jonge schildpadjes geboren worden.

De dikkopschildpad (of loggerhead turtle) zoals de caretta caretta ook wel genoemd wordt is een met uitsterven bedreigd zeedier. Niet voor niets dat men er alles aan doet om het dier en de nesten zoveel mogelijk te beschermen. Een maatregel die op Dafni Beach genomen is, is dat je hier alleen maar tijdens daglicht mag komen. In de praktijk is dat vanaf 7 uur in de ochtend tot zonsondergang. Wie de weg van en naar Dafni Beach heeft gezien die zorgt er waarschijnlijk wel voor dat hij/zij voordat het donker wordt hier al weg is. Een andere manier om de onechte karetschildpad te beschermen is het strand vrijhouden van ligbedjes en parasols. De rij met taverna’s die aan het strand staan houden de strandstoelen op hun eigen terras. Dat is waarschijnlijk een reden waarom Dafni Beach een populaire plek is: je hebt een lang strand dat vrij is van ligbedden. Dat zet er toch net wat leuker uit dan een strand waarbij het het zand bijna niet meer ziet.

Op Dafni Beach is het overigens niet alleen zand wat je ziet. Op een deel liggen er ook grote ronde keien. In het water merk je ook dat er kiezels en keien liggen. Waterschoentjes kunnen daardoor aangenaam zijn.

De taverna’s sluiten aan het einde van de dag. Als je hier wilt eten dan kan dat tot het begin van de avond. Op het moment dat de zon ondergaat moet de laatste gast vertrokken zijn. Omdat er meerdere taverna’s zitten blijven de prijzen op een acceptabel niveau. Concurrentie zorgt ervoor dat de prijzen niet opgedreven worden.Dafni Beach is te bereiken via twee doodlopende wegen. Je kunt er alleen maar komen op basis van eigen vervoer: een auto, quad, scooter of eventueel fiets. Het wegdek is matig en soms onverhard. Je hebt af en toe te maken met krappe doorgangen waarbij je liever geen tegenliggers hebt. De hoogteverschillen maken het erg pittig om het met de fiets te doen. Vanwege het wegdek zouden wij het alleen maar met een mountainbike aandurven. Er rijdt geen bus naar Dafni Beach.

Van de twee toegangswegen gaat onze voorkeur uit naar de eerste die je tegenkomt als je vanuit noordelijke richting over het schiereiland aangereden komt. Dit is de minst lastige.