Argassi

Argassi is de meest noordelijke badplaats van het schiereiland Skopos, dat ook wel aangeduid wordt als Vasilikos. Om naar de verschillende stranden van het schiereiland te rijden moet je door Argassi heen. Vanwege het bergachtige landschap dat de zuidwestelijke helft van het schiereiland bedekt is dit de enige doorgaande weg die er is. Dat zorgt in het begin van de ochtend en aan het einde van de dag voor de nodige opstoppingen. Want de bussen die toeristen hier op komen halen voor hun excursies moeten hier ook doorheen rijden. De hoofdweg door Argassi is in principe breed genoeg om bussen elkaar te kunnen laten kruisen. Het is het stoppen voor in- of uitladen van passagiers wat voor knelpunten zorgt. Daarnaast staan er geregeld leveranciers van drank, levensmiddelen en handelswaren dubbel geparkeerd om de horeca en winkels te bevoorraden. Dat gebeurt overigens de hele dag.

Argassi

Argassi is niet ontstaan als toeristenoord. Dat is het in de loop der jaren geworden door de groeiende vraag naar accommodaties op het eiland. Dat het dorp al veel eerder bewoond werd dan dat er vliegtuigladingen met toeristen naar Zakynthos kwamen, bewijst de brug van Argassi. Deze stenen brug met drie bogen heeft een steen in het midden waar het jaartal 1805 op prijkt. Het meest opvallende van de burg is dat hij in zee staat. Hij heeft daar duidelijk geen functie meer. De vraag is hoe de brug in zee terecht gekomen is. De meest plausibele verklaring is dat de brug er eerst was en dat de kustlijn in de loop der jaren opgeschoven is. De zee heeft de brug als het ware tot zich genomen.

Argassi brug

Over wie de brug gebouwd heeft bestaat wel wat onduidelijkheid. Een reisgids schrijft dat het de Britten waren, maar die vielen pas in 1809, vier jaar later, de Ionische Eilanden binnen. Een website schrijft dat het een Venetiaanse brug is, maar de Venetianen waren alweer verdreven uit Zante. Wij hebben ook twee sites gevonden die het helemaal bont maken. Zo schrijft de ene site dat het een middeleeuwen brug is. De schrijver daarvan heeft kennelijk geen enkel historisch besef, want de middeleeuwen waren al zo’n driehonderd jaar voorbij in 1805. De grootste misser is een website die gepubliceerd heeft dat het de Romeinen waren die deze brug gebouwd hebben. Zou de auteur weten dat het Romeinse rijk al heel lang daarvoor ten val was gebracht?

1805

Als de brug daadwerkelijk in 1805 gebouwd is, dan waren het de Ioniërs die verantwoordelijk waren voor de bouw. Op dat moment was Zakynthos immers onderdeel van de onafhankelijke staat van de zeven Ionische Eilanden.

Genoeg over deze brug. Als je hem wilt zien dan moet je het strand opzoeken achter het tankstation, enkele honderden meters ten zuiden van de fraaie kerk van Argassi. Het beste zonlicht op de brug heb je in de middag.

Argassi