Agios Sostis

Het dorp Agios Sostis ligt direct ten zuiden van de grotere badplaats Laganas. Eigenlijk mag je wel stellen dat deze twee plaatsen bijna naadloos in elkaar over lijken te gaan. Toch merk je wel degelijk het verschil. Daar waar Laganas vooral inzet op vertier en daardoor erg levendig is, daar is Agios Sostis een stuk meer ‘laid back’. Het dorp bestaat eigenlijk uit drie delen. Direct aan de kust heb je het strand van Agios Sostis waar een relaxte sfeer hangt. Het publiek is er zeer divers., Ze hebben wel een gemene deler: ze zijn hier om in redelijke rust van een vakantie te genieten. Dus geen harde muziek die uit enorme boxen schalt, maar aangename klanken die vaak niet verder reiken dan het terras waar de muziek afgespeeld wordt. De meeste terrassen van Agios Sostis zijn ongeveer twee meter boven zeeniveau aangelegd. Van hieraf heb je dus een goed zicht op het strand en de zee waar een groot aantal bootjes liggen.Met die bootjes zijn we direct het tweede deel van Agios Sostis beland: de haven. Want Agios Sostis is voor velen vooral een haven. Het is dé plek van waaruit boottrips starten om de meest geliefde bezienswaardigheid van Zakynthos te bewonderen: de onechte karetschildpad. Want Agios Sostis ligt aan de Baai van Laganas, waar de caretta caretta ieder jaar aan land komt om eieren te leggen. Tijdens een gemiddeld seizoen worden er wel meer dan duizend nesten geteld. De volwassen schildpadden laten zich ook graag zien in de haven van Agios Sostis. Vaak hoef je niet ver de zee in te gaan om deze geliefde zeedieren in het echt te spotten. Bij de rotsen rond de haven vind de karetschildpad zijn voedsel. Als je een beetje geluk hebt kun je een exemplaar vanaf de wal spotten. Dat scheelt je weer een excursie!

Agios Sostis

Omdat je je hier in het leef- en broedgebied van de onechte karetschildpad bevindt gelden er beperkingen op het gebied van watersporten. Tot de grootste bedreigingen van de dikkopschilpad, zoals de caretta caretta ook wel genoemd wordt, is de mens. Waterattracties zoals snelle boten kunnen een gevaar zijn voor deze met uitsterven bedreigde zeedieren. Wel kun je met waterfietsen en dergelijke het water op gaan om te kijken of je schildpadden te zien krijgt. Ze leven grotendeels onder water, maar komen geregeld boven.

De haven is vrij druk. In het seizoen zie je auto’s, quads, scooters, taxi’s en bussen af en aan rijden over de smalle toegangsweg. Op sommige plekken is er slechts ruimte voor één voertuig breed, wat soms aardige capriolen oplevert. Vooral op het moment dat twee bussen elkaar willen passeren kan dat tot hachelijke situaties leiden. Dit is het gevolg van wegen en huizen die al bestonden voordat het massatoerisme op Zakynthos bestond.

Agios Sostis

Bij de haven ligt een eiland dat door middel van een houten brug met het vasteland verbonden is: Cameo Island. Dit eiland heet eigenlijk ook gewoon Agios Sostis, net als de plaats. Dat is de reden waarom de naam Cameo Island meer gebruikt wordt. Dit eiland is pas in de zeventiende ontstaan als gevolg van een aardbeving. Cameo Island is een privé-eiland waar je overdag tegen betaling op kunt. Dat geschiedt via een houten wandelbrug die vanaf de haven van Agios Sostis naar het eiland loopt. Deze brug alleen al is een geliefd foto-object die je regelmatig op social media voorbij ziet komen. Om het eiland zelf te betreden moet je entree betalen. Je kunt dan een drankje doen aan de bar met uitzicht over de baai van Laganas of genieten van het romantische strandje van Cameo Island. Het enige nadeel van Cameo Island is dat er geregeld privé-evenementen plaatsvinden, hoofdzakelijk trouwerijen, waarbij het eiland niet voor anderen toegankelijk is.

Agios Sostis

Het derde deel van Agios Sostis is iets wat weinig toeristen zien: het dorp dat enkele tientallen meters boven de zeespiegel ligt. Kun je eigenlijk wel van een echt dorp spreken? Het is meer een verzameling van wat huizen, enkele accommodaties en een minisupermarkt. Wie rust zoekt en toch dicht bij de zee en het strand wil zitten behoort dit misschien wel tot de beter plekken in dit deel van Zakynthos. Het enige nadeel is dat de weg naar het strand je gemakkelijk af zal gaan, maar dat te voet teruggaan een aardige klim betekent.