Agia Marina

Toen wij het bergdorpje Agia Marina voor de eerste keer bezochten, hadden we het bijna op onze zustersite www.mooistedorpjes.nl geplaatst. Wij vinden dat Agia Marina absoluut tot de mooiere dorpen van Zakynthos behoort. De enige reden dat Agia Marina net naast deze eer gegrepen heeft, is dat buurdorp Gyri de voorkeur heeft gekregen en het verhaal van deze twee dorpen niet zoveel van elkaar verschilt. Er moest dus een keuze gemaakt worden. Wat we hiermee in ieder geval wel zeggen is dat Agia Marina wel tot de mooiste dorpen van het eiland behoort. Het is één van de weinige plaatsen die het predikaten ‘authentiek’ en ’traditioneel’ verdienen.

Agia Marina

Het hart van Agia Marina wordt gevormd door een negentiende eeuwse kerk en Taverna Vrahos. Dit is één van de restaurants op het eiland Zakynthos waar je kunt genieten van de echte traditionele Griekse keuken. Als je in Agia Marina bent is dat een buitenkansje die je niet mag laten liggen. De rest van het dorp bestaat vooral uit traditionele woningen die deels nog van voor de aardbevingen van 1953 zijn. Agia Marina behoort tot de weinige dorpen op het eiland die deze vernietigende natuurramp grotendeels overleefd heeft.

Agia Marina

Agia Marina heeft zijn authenticiteit vooral weten te bewaren dankzij de geografische ligging op het eiland. Het bergdorp ligt niet langs de drukste doorgaande routes waar toeristen en toeristenbussen veelal rijden. De prikkels om van Agia Marina een soort van toeristenattractie te maken ontbreken daardoor gelukkig. Wat ons betreft blijft dat zo. Ga gerust even een kijkje nemen in Agia Marina, maak een wandelingetje en geniet van het omringende landschap. Maar kom alsjeblieft niet massaal op dit goedbewaarde geheim van Zakynthos af, want anders zal het dorp waarschijnlijk wel transformeren in een drukke toeristische bezienswaardigheid.