Handig om te weten

Ga je op vakantie naar Zakynthos en wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Het is dan verstandig om je goed op je reis voor te bereiden. Op deze pagina lees je beknopte maar duidelijke informatie die van toepassing is voor Zakynthos. We hebben deze informatie zoveel mogelijk uit eigen ervaring geschreven. Mocht er iets niet (meer) kloppen volgens u, neem dan eventjes contact met ons op zodat we de informatie waar nodig aan kunnen passen.

Voor meer uitgebreide reisinformatie zijn er prima Zakynthos reisgidsen verkrijgbaar. Ook zijn er goede Zakynthos-sites op internet te vinden die hele specifieke informatie bieden.

Alarmnummer

Net als elders in de Europese Unie bel je op Zakynthos naar het gratis nummer 112 in het geval van nood. De Engelssprekende operator zorgt er vervolgens voor dat de juiste hulpdiensten (ambulance, politie en/of brandweer) in actie komen.

Alcohol

In Griekenland gelden er verschillende regels wat betreft de leeftijdsgrenzen voor alcohol. Je mag pas vanaf je achttiende alcohol drinken, maar er is geen leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol. Omdat er amper of geen controle plaatsvindt kun je met 16 of 17 jaar vaak ongehinderd alcohol kopen en drinken. Ook in de bars en discotheken wordt er voor zover bij ons bekend zelden gecontroleerd op leeftijd. Mogelijk dat de toegang geweigerd wordt als je er overduidelijk te jong uitziet, maar meestal zul je geen problemen ondervinden om op Zakynthos te gaan stappen als zestien- of zeventienjarige. Het uitgaanspubliek op Zakynthos ligt gemiddeld tussen de 17 en 30 jaar.Bosbranden

Het eiland Zakynthos is gevoelig voor bosbranden. Op het moment dat de natuur droog is, is er niet zoveel nodig om een bosbrand te laten ontstaan. Het vele groen in combinatie met een aanwakkerende wind kan ervoor zorgen dat het vuur zich vrij snel verspreid. De ervaren brandweerlieden weten de meeste bosbranden op tijd in de kiem te smoren zodat er geen gevaar ontstaat voor de dorpen en hotels. Sommige jaren komen er meer bosbranden voor dan anders, zoals bijvoorbeeld in 2017 toen er half augustus twaalf branden tegelijkertijd woeden.

Bosbranden

Drinkwater

Het leidingwater op Zakynthos is prima te gebruiken als drinkwater. De smaak kan niet iedereen bekoren, omdat het kraanwater een (lichte) bijsmaak van chloor kan hebben. Veel toeristen kiezen daarom voor mineraalwater uit flessen. Vanwege de afvalproblematiek op Zakynthos is het beter om kraanwater te drinken. Je kunt een eenmaal aangeschafte plastic fles natuurlijk volop hervullen met leidingwatre om op die manier de hoeveelheid plastic afval te beperken.

Elektriciteit en stopcontacten

Omdat men op Zakynthos vrijwel altijd dezelfde stopcontacten gebruikt als die wij in Nederland gebruiken, zullen de stekkers van je apparaten en opladers normaliter zonder enige problemen passen. Je hoeft dus geen reisstekkers mee te nemen als je naar Zakynthos op vakantie gaat. Een probleem waar je wel tegenaan zou kunnen lopen is het beperkte aantal stopcontacten dat op hotelkamers en in appartementen aanwezig is. Soms heb je maar één of twee stopcontacten in een hele kamer. Tegenwoordig slepen we steeds meer elektronica en batterijen mee die geregeld aan de stroom moeten.

Elektriciteit

Excursies regelen

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten op Zakynthos bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Zakynthos.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen op Zakynthos
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours op Zakynthos via GetYourGuide

Feestdagen

Hieronder staan de landelijk gevierde feestdagen van Zakynthos vermeld. Tijdens deze dagen zijn winkels, banken en overheidsinstellingen meestal gesloten. Ook voor musea en bezienswaardigheden kunnen er aangepaste openingstijden zijn.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Christus’ doop (Epiphanía)
25 maart – Maria-Boodschap (Evangelismós)
1 mei – Dag van de Arbeid
21 mei – Nationale feestdag van de Ionische Eilanden
15 augustus – Maria-Hemelvaart
24 augustus – Dionysos-dag
28 oktober – Ochi-dag
24 december – Kerstavond
25 december – Kerstmis

variabel (meestal februari of maart) – carnaval
variabel (meestal maart of april) – Goede Vrijdag
variabel (meestal maart of april) – Grieks Pasen

Fooien

Fooien geven aan bedienend personeel in de horeca is vrij gebruikelijk op Zakynthos. Voor hen is dit vaak de belangrijkste bron van inkomsten. Hanteer hierbij in de regel een percentage van tenminste 10%. Mocht je een drankje van 2 tot 3 euro af moeten rekenen rond dan af naar boven of geef in ieder geval tenminste 50 cent fooi.

Bij taxichauffeurs rond je af naar boven. Houd ook hier een richtlijn van tien procent af. Ben je blij met je gids na een excursie, geef dan een paar euro fooi per reisgezelschap. Voor kamermeisjes laat je één tot twee euro achter op het kussen (per dag).

Fooien

Geld

Als je naar Zakynthos reist hoef je geen geld te wisselen. Je betaalt gewoon met de euro. Je kunt natuurlijk euro’s van thuis meenemen, maar je kunt ook geld uit de geldautomaat halen met je Nederlandse pinpas. Zorg er wel voor je pas geschikt is om in Europa te kunnen pinnen.

Met creditcard betalen kan niet overal op Zakynthos. Ondernemers zijn niet zo blij met creditcards, omdat ze een paar procent provisie af moeten dragen en er een vertraging zit in het moment dat ze het geld daadwerkelijk ontvangen.

Geld

Kleding

Bij het warme weer in de zomermaanden hoort natuurlijk zomerse kleding. Zeker op dagen dat de temperaturen oplopen tot dertig graden of hoger is het lekker om luchtige en lekker zittende kleding te dragen die bij voorkeur van een goed ademende stof zoals katoen gemaakt is. Voor de avonduren kan iets van een vest of trui aangenaam zijn, zeker als je niet in de heetste maanden juli of augustus reist.

Badkleding is voor op het strand of aan het zwembad. Als je vanaf het strand een dorp in gaat om iets te eten, te drinken of te winkelen: trek iets aan over je badkleding. Het in je bikini, badpak of zwembroek rondlopen op straat getuigt van weinig respect naar de lokale bevolking toe. Helaas zie je vooral in de badplaats Laganas volop toeristen rondlopen die denken dat ze op het strand zijn.

Als je een klooster of kerk bezoekt moeten de schouders bedekt zijn en word je ook geacht een lange broek of rok te dragen. Niet iedereen houdt zich hier aan, maar als je het weet dan is het toch een kleine moeite om er rekening mee te houden?

Kleding

Reisdocumenten

Als je rechtstreeks vanaf Nederland naar Griekenland vliegt dan heb je niet te maken met een paspoortcontrole. Je zou dus in principe zonder geldig paspoort of ID-kaart naar Samos kunnen reizen. De ons bestaat echter dat de luchtvaartmaatschappij wel om een identificatiebewijs vraagt of dat de accommodatie op Zakynthos daar naar vraagt bij het inchecken. Ook kan je op Samos in theorie gevraagd worden om je te legitimeren. Ons advies is daarom om toch met een geldig paspoort of een Europese Identiteitskaart af te reizen naar Zakynthos.Taal

Op Zakynthos is Grieks de officiële taal en tevens de gangbare spreektaal. Omdat het toerisme erg belangrijk is voor de Grieken kun er op toeristische bestemmingen zoals Zakynthos vaak zonder problemen in het Engels communiceren. Omdat er redelijk wat Duitse toeristen Zakynthos bezoeken, zijn er in de horeca en in de toeristische dienstverlening ook redelijk wat mensen werkzaam die Duits spreken. Soms zijn ze maar een paar woorden machtig, maar sommige Grieken spreken beter Duits dan een gemiddelde Nederlander.

Op Zakynthos verwacht men van de toeristen echt niet dat zij Grieks kunnen spreken. Het is wel leuk als je als bezoeker in ieder geval een paar woordjes in het Grieks kunt zeggen.

Taal

Telefoneren

Hoewel je nog een verdwaalde openbare telefoon tegenkomt op Zakynthos gaan we er van uit dat vrijwel iedereen tegenwoordig een mobiele telefoon heeft. Tegenwoordig kun je je mobieltje in Griekenland gebruiken alsof je in Nederland bent. Binnen de Europese Unie mogen er geen roamingtoeslagen meer berekend worden op mobiel bellen. Je kunt dus gewoon vanuit je Nederlandse bundel bellen. Is je bundel op dan betaal je dezelfde tarieven per minuut als in Nederland.

Wat wel anders kan zijn is de dekking van het mobiele netwerk. Het heuvelachtige landschap van Zakynthos zorgt soms voor plekken met een slechtere of af en toe zelfs helemaal geen dekking. Omdat je telefoon soms wat vaker moet zoeken naar het netwerk kan dat ten koste gaan van je batterijcapaciteit. Dat is wel iets om rekening mee te houden op het moment dat je een dag op pad gaat.

Telefoneren

Toiletten

Een gouden regel als je in Zakynthos een toilet bezoekt is dat je geen toiletpapier in de pot mag deponeren. De smalle afvoer zorgt ervoor dat er snel verstopping plaats kan vinden en je wilt niet graag dat dit gebeurt in je hotelkamer of appartement. Op Zakynthos zul je daarom op ieder toilet kleine emmertjes zien staan. Die zijn niet alleen bedoeld voor vrouwenzaken zoals maandverband of tampons, maar ook voor gebruikt toiletpapier.

Toiletten

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Zakynthos bedraagt 1 uur. Op Zakynthos is het altijd één uur later dan in Nederland. Het maakt daarbij niet uit of het zomertijd of wintertijd is, want de Grieken doen ook aan de zomertijdregeling mee.

Wespen

Op Zakynthos komen redelijk wat wespen voor. Hoeveel dat verschilt van jaar tot jaar. Maar dat je vanaf augustus te maken kunt krijgen met deze vliegende insecten is een feit. Opvallend genoeg beperken de wespen hun aanwezigheid niet tot het binnenland en op de terrassen, ze laten zich ook op het strand en zelfs boven water zien. De wespen die op Zakynthos staan er niet bekend om agressief te zijn. Je mag vaak stellen dat ze niet steken als er geen gevaar voor ze is. Pas er wel voor op dat ze niet klem komen te zitten, want dan kunnen ze uit verdediging gemeen worden.

Als je allergisch bent voor wespen en/of bijen (die komen ook voldoende voor op Zakynthos), neem dan je noodmedicatie zoals bijvoorbeeld een Epi-pen mee. Check even vooraf of je toestemming moet vragen om je medicatie mee te nemen aan boord van het vliegtuig.

Wifi

Op veel plekken kun je gratis gebruik maken van internet via wifi. Dat is wel net zo handig als je ergens bent waar de dekking van het mobiele netwerk slecht of helemaal afwezig is. Op die manier kun je dan toch online gaan. Veel restaurants, bars, accommodaties en zelfs sommige winkels op Zakynthos bieden wifi aan hun klanten aan. Vaak moet je wel even om het wachtwoord vragen.

Wifi