Bezienswaardigheden en leuke excursies op Zakynthos

Als je een vakantie op Zakynthos viert dan is het natuurlijk ook leuk om iets van het eiland te zien. Op Zakynthos vind je meerdere bezienswaardigheden en mooie dorpen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Op deze pagina hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden van Zakynthos op een rijtje gezet. Ook hebben we een aantal populaire excursies vermeld die je in Zakynthos kunt boeken. Vaak kun je deze via de reisorganisatie boeken (via de host of hostess ter plaatse) of via de vele excursiekantoren die je overal op het eiland tegenkomt.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten op Zakynthos bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Zakynthos.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen op Zakynthos
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours op Zakynthos via GetYourGuide

Olijfbomen

Als je naar Zakynthos reist dan zul je ongetwijfeld de olijfbomen zien die verspreid over heel het eiland staan. In totaal staan er op Zakynthos ongeveer een miljoen olijfbomen. Deze bomen, die soms wel duizenden jaren oud zijn, zijn naast het toerisme een belangrijke bron van inkomsten voor het eiland. De olijven en daaruit geperste olijfolie zijn van hoge kwaliteit. Maar de olijfbomen zijn wat ons betreft ook een belangrijke bezienswaardigheid van Zakynthos. De typische groene kleur van de blaadjes en de weerspiegeling van de zon op de bomen zorgen voor het kenmerkende landschap van het eiland. Het maakt autorijden op Zakynthos zo geweldig!

Olijfbomen

Brug van Argassi

Bij het strand van Argassi kun je een bijzondere brug aanschouwen. Het is een driebogige brug die in de zee staat. De brug is in Venetiaanse stijl gebouwd in het jaar 1805. Toen was het onderdeel van de hoofdweg die het schiereiland verbond met de rest van het eiland Zakynthos. De brug overspande ooit de uitmonding van het riviertje ‘Potami tis Kamaras’. Nadat de zee verder opgerukt is en de hoofdweg door Argassi verlegd is, heeft de brug geen enkele functie meer. Althans, bijna geen enkele functie, want tegenwoordig is het een geliefd decor voor vakantiefoto’s.

Brug van Argassi

Cameo Island

Bij het dorp Agios Sostis ligt een klein eilandje dat eigenlijk dezelfde naam heeft als het dorp, maar de naam Cameo Island wordt inmiddels veel meer gebruikt. Het eiland is in de zeventiende eeuw ontstaan tijdens een zware aardbeving die Zakynthos toen trof. Cameo Island is privé-eigendom waar je tegen betaling op mag. Dat kan via een houten wandelbrug die Cameo Island met het vasteland verbindt. Na aankomst op het eilandje moet je 5 euro per persoon entree betalen om verder te mogen gaan. Voor dat geld ontvang je wel een sleutelhanger. Aan de achterkant van Cameo Island ligt een klein strandje. Dit is een geliefde plek om te zonnebaden. Je kunt hier ook zwemmen in de hoop een zeeschildpad tegen te komen. De onechte karetschildpad zwemt hier geregeld rond het eiland.

Boven het strandje hangen witte doeken. Die geven extra sfeer aan foto’s. Met name trouwfoto’s zijn erg gaaf als die hier genomen worden. Het strand wordt dan ook geregeld verhuurd voor bruiloften. Als bezoeker kun je er dan niet komen.

Cameo Island

Een dag naar Kefalonia

Vanaf Zakynthos kun je gemakkelijk een dagtrip naar het eiland Kefalonia maken, dat ook tot de Ionische Eilanden behoort. Vanaf het noordelijke dorp Agios Nikolaos is het ongeveer anderhalf uur varen met de veerboot voordat je op Kefalonia aan wal staat. Omdat er zowel een ochtendboot als een avondboot is kun je in het zomerseizoen prima even heen en weer varen voor een dagtrip. Dat kun je op eigen houtje doen. Er kunnen auto’s mee aan boord, dus je zou je huurauto mee naar de overkant kunnen nemen. Je kunt er ook voor kiezen om aan een georganiseerde excursie naar Kefalonia deel te nemen. Zo’n dagtrip is vaak al voldoende om een kleine maar goede indruk te krijgen van het fraaie Kefalonia.

Wij hebben zelf deelgenomen aan zo’n georganiseerde trip naar Kefalonia. In het verhaal ‘Kefalonia in één dag: een dagje Kefalonia vanaf Zakynthos‘ kun je uitgebreid lezen en zien hoe zo’n dag naar Kefalonia er ongeveer uitziet.

Een dag naar Kefalonia

De schildpadden

Zakynthos staat bekend als het eiland van de onechte Caretta Caretta schildpad. Deze bijzondere zeedieren worden ook wel dikkopschildpadden genoemd of in het Nederlands de onechte karetschildpad. Dit is één van de zeven soorten zeeschildpadden die op aarde leven. De onechte karetschildpad leeft in een groot gebied verspreid over de wereld. Binnen Europa is Zakynthos een goede plek om ze aan te treffen, omdat de legstranden van dit reptiel zich hier bevinden.

Je kunt Zakynthos eigenlijk niet bezoeken zonder een excursie te doen waarbij je kennismaakt met deze prachtige schildpadden. Het is voor een deel van de toeristen zelfs de belangrijkste reden om voor Zakynthos als vakantiebestemming te kiezen. Er zijn veel verschillende manieren om een schildpad te proberen te spotten. Wat de meeste mensen doen is met een georganiseerde excursie meegaan. Voor de dieren is dit, mits de excursie goed uitgevoerd wordt, één van de betere manieren om een schildpad van dichtbij te zien. Zo’n excursie bestaat uit een boottocht waarbij je het deel van het Marine Park invaart waar boten mogen komen. In dit leefgebied van de karetschildpad zal men proberen je een schildpad te laten zien die boven water komt. Vaak lukt dit, maar niet altijd. Als je met een boot met glazen bodem meevaart kun je ook onder water kijken.

Een andere methode is door het huren van een bootje waarmee je zonder vaarbewijs mag varen of het inhuren van een boot met kapitein. De prijzen hiervan vallen best mee, zeker als je met een groepje bent. De prijzen kunnen redelijk uiteenlopen. Hoe rustiger het op Zakynthos is, des te makkelijker het is om te onderhandelen over de prijs.

De meest diervriendelijke methode is door te zwemmen op plekken waar de dikkopschildpadden ook zwemmen. Als je daar op je gemak gaat snorkelen dan kun je ze tegenkomen. De plek daarvoor is de Baai van Laganas. Naarmate het broedseizoen vordert komen de schildpadden dichter aan de kant om vis en vooral schelpdieren te zoeken. Zwemmende mensen die de schildpadden alleen maar observeren zonder ze lastig te vallen kunnen een dier niet schaden.

De schildpadden

Olijfpersmuseum

Tussen Laganas en Keri ligt het Olijfpersmuseum, omgeven door velden met olijfbomen. Het museum is onderdeel van het bedrijf Aristeon dat olijven, olijfolie en producten op basis van olijfolie zoals bijvoorbeeld zeep verkoopt. Het museum is gratis te bezoeken, wat het populair maakt voor excursie-aanbieders om deze bezienswaardigheid op te nemen in hun programma. Dat geschiedt meestal als onderdeel van een algemene dagtocht over Zakynthos. Op het moment dat wij het museum bezochten, tien minuten nadat ze ‘s ochtends opengingen, stonden er al drie toeristenbussen op de parking. De bijbehorende toeristen liepen in groepen door het vrij kleine museum.

De verschillende persen staan buiten in een rij opgesteld. Het betreft exemplaren uit de negentiende en twintigste eeuw. Binnen in het pand kun je de hedendaagse machines zien waar men de onovertroffen Griekse olijfolie maakt door middel van koude persing. Ook zie je hier de grote opslagtanks staan waar de olie in bewaard wordt. Aan het einde van de route is er een proeverijtje en kun je natuurlijk allerlei olijfproducten aanschaffen.

Olijfpersmuseum

Venetiaanse wachttoren

Het aantal fysieke bewijzen dat de Venetianen ooit de macht hadden op Zakynthos is tegenwoordig beperkt. De tand des tijds heeft ervoor gezorgd dat veel Venetiaanse elementen verdwenen zijn of dusdanig aangepast zijn dat ze niet meer als Venetiaans herkenbaar zijn. Een uitzondering hierop vormt de wachttoren die op een hoger gelegen deel bij Planos staat. Dit is direct naast het haventje van Planos. Deze zogenaamde ‘vardioles’ stonden op verschillende plekken op het eiland. Zij waren ten tijde van de laat Venetiaanse periode (17e – 18e eeuw) onderdeel van het defensienetwerk dat de Venetianen opgezet hadden.

De wachttoren op de site ‘Gidakia’ is in redelijk goede staat. Opvallend stijlelement is het piramidevormige dak. Boven de toegang zijn twee stenen reliëfs te zien. De linker is het wapen van Venetië. Aan de rechterkant kun je met wat moeite de leeuw van Venetië ontdekken.

Venetiaanse wachttoren

Vliegtuigen spotten

Voor vliegtuigspotters is Zakynthos een leuke bestemming, omdat je hier een heel goed zicht hebt op de landende vliegtuigen. Die komen over de Baai van Laganas aangevlogen om vanuit zuidoostelijke richting te landen op de enige landingsbaan die luchthaven Zakynthos Dionysios Solomos telt. Je kunt aan het begin van de landingsbaan gaan staan waar de vliegtuigen echt recht over je hoofd aan komen vliegen. Daar zie je de vliegtuigen niet alleen, maar voel je ook de jetstream die deze vliegmachines produceren. Onze favoriete plek voor vliegtuigspotten is Airport Café, dat aan de weg tussen Kalamaki en Laganas ligt. Vanaf het dakterras heb je een waanzinnig uitzicht op de landende vliegtuigen. Dat terras bereik je via een originele trap: een luchthaventrap. Zo eentje waarmee je uit het vliegtuig stapt of er juist in stapt.

Vliegtuigen spotten

Het beste licht heb je in de ochtend. Tot een uur of elf staat de zon dan zijdelings achter je. Je kunt dan de vliegtuigen zien met de zon op het vliegtuig en de bergen van Zakynthos fraai uitgelicht op de achtergrond. Je kunt in Airport Café kiezen uit een uitgebreid ontbijtmenu en veel verschillende soorten koffie. Dus waarom je ochtendmaal niet combineren met het spotten van vliegtuigen?

Een kleine waarschuwing is op zijn plaats. De Griekse autoriteiten hebben in het verleden geregeld heftig gereageerd op vliegtuigspotters die aan het fotograferen of filmen waren. Er zijn zelfs ooit toeristen opgepakt voor spionage, terwijl ze alleen maar oog hadden voor de mooie vliegtuigen. Check voor de zekerheid even wat wel en niet mag.

Doe mee aan een fietstocht

Een leuke manier om Zakynthos te ontdekken is door middel van een fietstocht. Baja Bikes, de grootste aanbieder van fietstours ter wereld, biedt een interessante fietstour aan op Zakynthos. Om te voorkomen dat je teveel zweet tijdens de warme zomerse dagen, wordt deze 4 uur durende tocht uitgevoerd met een e-bike. Die is bij de prijs inbegrepen. Dankzij de elektrische ondersteuning heb je ook weinig last van de enkele hoogteverschillen die je onderweg moet onderbruggen.

De georganiseerde fietstour vertrekt vanuit het centrum van Agios Sostis. De badplaatsen Laganas en Kalamaki liggen hier dichtbij. Vanuit Agios Sostis ga je het landschap van Zakynthos vanaf de fiets zien en je gaat vooral Zakynthos Stad ontdekken. Onderweg geeft de kundige gids je informatie over Zakynthos en de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.

Reserveren is verplicht, maar je mag tot 24 uur voor vertrek gratis annuleren. Een flesje water, een locale snack en een aantal goede fotomomenten zijn inbegrepen.

Meer info over de Zakynthos fietstour
(en reserveer direct online)

fietstocht op Zakynthos (copyright: Baja Bikes)

Helmi's Natural History Museum

In Agia Marina, een klein dorpje in het centrum van Zakynthos op zo’n 15 km van de hoofdstad, vind je het Helmis Natural History Museum, een privé museum geopend in 2000. Hier kun je bijleren over de rijke fauna en flora van het Zakynthos eiland en Griekenland in het algemeen. Met dit museum wil oprichter Panagiotis Helmis het zeldzame en gevoelige ecosysteem van Zakynthos in de kijker zetten en bezoekers sensibiliseren. Van de zandstranden aan de kust waar zeeschildpadden hun eieren leggen tot de weelderige bossen in het centrum. Je vindt er dan ook meer dan 1500 specimens van de fauna, flora en het zeeleven van het Griekse eiland op de infoborden en de natuur afbeeldingen. De dieren worden getoond in hun natuurlijke omgeving en bezoekers kunnen ook enkele zeldzame vissen en volgens bewonderen. Verder vind je er ook nog minerale rotsen en fossielen van oude planten en dieren.

Venetiaans fort

Meer dan vier eeuwen lang was Griekenland onder Venetiaans bewind, van de dertiende tot midden zeventiende eeuw. Op de vele eilanden vind je er dan ook veel overblijfselen van, zo ook op Zakynthos. Het Venetiaans Fort ligt op een heuvel boven de moderne stad Zakynthos in de wijk Bochali. Ooit heeft op die plek een antiek Akropolis gestaan, maar in de 15de eeuw werd daar door de Venetianen een fort gebouwd, omringd met steile vestingmuren. In de zomermaanden is het kasteel geopend voor het publiek en kan je er heerlijk wandelen tussen de dennenbomen. Je vindt er overblijfselen van kerken, kanonnen, een gevangenis en verschillende magazijnen waar buskruit opgeslagen werd. Maar deze bezienswaardigheid is vooral in trek omwille van de prachtige panorama’s. Je hebt er uitzichten van 360 graden over het eiland en de hoofdstad Zakynthos. En je vindt er dan ook verschillende terrassen van cafés en restaurants om rustig te genieten.

Venetiaans fort

Askos Natural & Stone Park

Het Askos Natural & Stone Park is een dierenpark dat niet alleen een groot aantal dieren huisvest, maar ook vele wandelingen aanbiedt langs de unieke flora. Het park is 50 hectare meter groot, waarvan slechts 10 hectare meter toegankelijk is voor bezoekers. De rest van dit privépark is bedoeld voor de conservatie van de aanwezige fauna en flora. Je kan er verschillende vogelsoorten bewonderen, waaronder de havik, maar ook kikkers en insecten bijvoorbeeld. Daarnaast vind je er meer dan 170.000 planten, bomen en struiken in hun natuurlijke omgeving. Vergeet zeker niet de 600 jaar oude olijfbomen te bewonderen! Daarnaast vind je er ook enkele overblijfselen van bouwwerken, zoals waterbassins die 400 tot 600 jaar geleden uit de rotsen gehouwen werden. Enkele stallen en oude huizen maken het plaatje af. Het park is pas sinds 2000 voor het publiek toegankelijk, en toen werden ook enkele uitheemse bomen en dieren aangevoerd: appelbomen en perzikbomen bijvoorbeeld, en pony’s, eekhoorns en wasberen. Een bezoek aan het park is de moeite waard om al dit moois te bewonderen, en je mag bovendien ook meehelpen om de dieren te voeren en de verzorgers leggen ook uit hoe ze voor de dieren zorgen.

Shipwreck Beach

Navagio Beach is een van de bekendste bezienswaardigheden van het Griekse eiland Zakynthos. Het staat ook bekend onder de naam Shipwreck Beach omwille van het aangespoelde scheepswrak midden op het strand. Het schip ligt er al sinds 1982 en de legende gaat dat dit smokkelschip van Turkije naar Italië ging toen het achtervolgd werd door de Griekse kustwacht en vervolgens spaak liep in de baai. De bemanning verliet het schip om te vluchten en de buit van sigaretten en drank werd achtergelaten. De baai in kwestie is beschut door hoge kalkstenen kliffen en kan alleen per boot bereikt worden. Bovenaan de baai heb je een prachtig panoramisch uitzicht, maar daar kun je wel enkel met de auto of scooter geraken. Durfals kunnen van boven naar beneden basejumpen, de rotsen liggen zo’n 140 tot 220 m hoog.

In 2023 besloot de overheid om het strand te sluiten voor bezoekers. Dit is uit vrees voor aardverschuivingen, die dodelijke gevolgen kunnen hebben als er toeristen aanwezig zijn op het strand op het moment dat zoiets plaats zou vinden. Je kunt het scheepswrak enkel van afstand bezichtigen. Je mag het strand niet meer op en je mag niet in het water bij het strand zwemmen. Excursies naar Navagio Beach gaan tegenwoordig nog tot een stuk voor het strand. Van daaraf kun je het strand bewonderen, maar je mag er niet meer op.

⛵ bekijk alle excursies naar Navagio Beach
Shipwreck Beach

Keri Caves

Keri is een dorpje in het zuidwesten van Zakynthos aan de Kaap Marathia. In die Kaap vind je de Keri grotten langs de kustlijn, alleen toegankelijk over zee met de boot. Er zijn vele Keri Caves, sommige zijn nauwelijks breed genoeg om in te zwemmen, terwijl je in andere met een boot rustig kan binnenvaren. De grotten worden overschaduwd door kliffen en liggen waar de zee erg diep is, waardoor je ernaartoe kan varen. Een bootexcursie naar de grotten houdt vaak in dat er gestopt wordt om je te laten zwemmen of zonnebaden op een van de vele kleine strandjes van de Marathia Kaap. Aan de Mizithres zal je twee grote rotsen in de zee zien en daartussenin ligt een klein strandje met het fijnste zand. In een van de rotsen zal je bovendien een scheur zien, daarin kan je zwemmen en de vele zeesterren die daar leven bewonderen.

Keri Caves

Blue Caves

Nog zo’n bekende bezienswaardigheid van Zakynthos zijn de Blauwe grotten, of de Blue Caves. Aan de noordwestkust van het eiland vind je deze bijzondere geologische formaties van Agios Nikolaos tot vlakbij Skinari Cape. Ze hebben hun naam te danken aan de weerspiegeling van het water in de grotten wat alles een blauwe tint geeft. Ze werden in 1897 ontdekt door Antonio Komouto. Je kan verschillende van deze grotten bezoeken met de boot, maar er zijn er ook een aantal waar je naartoe moet zwemmen of zelfs duiken. Verschillende bootexcursies gaan naar deze Blue Caves en geven je dan de kans om te zwemmen en te snorkelen in de minder diepe grotten. Wil je dieper gaan zwemmen en duiken zal je dat met een speciale excursie moeten doen voor gevorderden.

Moni Panagia Skopiotissa


Het Moni Panagia Skopiotissa is een klooster dat bovenop de Skopos-berg van het schiereiland Vasilikos ligt. Je kan het enkel te voet bereiken, over een steile weg bezaaid met stenen en kuilen. De wandeling is echter zeker de moeite waard om het 15de eeuwse klooster te bereiken. In de 16de eeuw werd het klooster aan de familie Logotheton geschonken en zij bezitten het nog steeds. De kerk, in de vorm van een kruis, is omringt door de overblijfselen van het klooster. In de kerk kan je een icoon van de Heilige Maagd Maria, ook wel Panagia, bewonderen. De muren worden ook bijna allemaal bekroond door prachtige muurschilderingen. En laten we natuurlijk ook het prachtige uitzicht buiten niet vergeten. In het oosten van dit klooster kan je een kleine heuvel beklimmen. Een korte klim, ondersteund met touwen, later heb je een prachtig uitzicht over de dorpjes, heuvels en weelderige landschap van Zakynthos tot en met de Middellandse Zee.

Byzantijns Museum van Zakynthos

Het Byzantijns Museum van Zakynthos ligt op het D. Solomos plein en werd geopend in 1960. Het museum beslaat drie niveaus en toont de artistieke evolutie van de post-Byzantijnse periode tot de hedendaagse Griekse kunst. In de eerste twee kamers kunnen bezoekers Byzantijnse iconen bewonderen die in hout zijn uitgehouwen. In de derde en vierde kamers worden originele fresco’s uit de 15de, 16de en 17de eeuw tentoongesteld. In de laatste twee kamers vind je schilderijen uit de 18de eeuw en olieverf op doek van bekende kunstenaars zoals Doxaras, Koutouzis en Kantouni. Daarnaast vind je ook reconstructies van hoe de stad eruit zag voor de aardbeving van 1953. Opgelet: het museum is op maandag gesloten.

Byzantijns Museum van Zakynthos

Moni St. Andreas

Het St. Andreas (of Agios Andreas) klooster is een van de bekendste en oudste kloosters op Kefalonia. Het stamt uit de Byzantijnse periode en is nog steeds erg mooi onderhouden. Een deel van het klooster is tegenwoordig ingericht als museum waar vondsten uit verschillende kerken van het eiland tentoongesteld worden. Daarnaast vind je er ook een aantal religieuze voorwerpen en kan je goed behouden wandschilderingen bewonderen. Het kasteel ligt ten noordwesten van het dorp Volimes en aan de voet van het St. George kasteel. Dat kasteel staat lokaal ook bekend als Agios Georgios en was vroeger het administratieve centrum van de regio. De ruïnes kan je elke dag bezoeken.

Moni Anafonitrias

In het dorp Anafonitria vind je zelfs drie verschillende kloosters. Het eerste is het Yperagathou klooster, een rustig en vredig 17de-eeuws klooster gewijd aan Maria. De route naar boven gaat via een lange weg, langs met bloemen bedekte velden. Van het illustere klooster blijft er niet meer veel over, maar je voelt wel nog steeds de vredige rust die er heerste. In het dorpje vind je ook het Panagia Anafonitria klooster. Dit klooster ligt middenin het groen en heeft nog een middeleeuwse toren uit de 15de eeuw. Vroeger werd deze toren gebruikt ter verdediging, maar nu is het een klokkentoren. In de kerk vind je een icoon van de Maagd Maria uit de 15de eeuw en er wonen nog steeds een aantal monniken. En tot slot vind je bovenop een heuvel nog een derde klooster, het Agios Giorgos Krimnon klooster.

Moni Anafonitrias

Moni Agiou Georgiou Krimnon

Het Agiou Georgiou Krimnon klooster ligt eveneens in het dorpje Anafonitria, in het noordwesten van het eiland. Het klooster is gebouwd in 1535 op een heuvel en kijkt uit over de Navagio baai. Als je het klooster binnenkomt zie je links de verblijfplaatsen van de monniken. Er hebben hier heel wat bekende kerkelijke mannen gewoond, waaronder Agios Gerasimos (de beschermer van Kefalonia) en de monnik Pahomios Roussanos. In het midden zie je een grote ronde stenen toren die diende om het klooster tegen aanvallen van piraten te beschermen, gebouwd in 1561. Rechts zie je dan een kleine kerk. Wanneer deze kerk oorspronkelijk gebouwd is, is niet geweten. Wel weten we dat de kerk in 1553 vernietigd werd door piraten. De kerk werd daarna dan herbouwd in een Venetiaanse stijl. In de middeleeuwen stond dit klooster bekend voor zijn uitgebreide bibliotheek, maar de manuscripten van de monnik Pahomios werden later verplaatst naar Venetië, waar ze tot op vandaag nog steeds zijn. Nu wonen er nog steeds enkele monniken in het Agiou Georgiou Krimnon klooster.

Moni Agiou Georgiou Krimnon